Evropski „lokdaun“: Novi korona-rekordi i nove mere

Svet 22. okt. 202016:25 > 16:49
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Po prvi put od početka pandemije, u Nemačkoj je u roku od 24 sata registrovan petocifreni broj novih slučajeva korone – 11.287. Virus se takođe brzo širi i u drugim zemljama Evropske unije.

Pročitajte još:

Sa 11.287 novih slučajeva korone, prethodni rekord u Nemačkoj je znatno premašen, saopštio je Institut Robert Koh (RKI) u četvrtak ujutro. Do sada je dnevni rekord bio 7830 slučajeva – u petak prošle nedelje. Broj ljudi čija je smrt povezana sa infekcijom SARS-CoV-2 porastao je na 9905 – 30 više nego dan ranije, piše Dojče vele.

Međutim, trenutne vrednosti su samo delimično uporedive sa onima iz proleća, jer se sada sprovodi znatno više testova – i samim tim, otkriva se više infekcija. Zbog vremena između infekcije, testa, rezultata i izveštaja, stručnjaci kažu da najnoviji brojevi pokazuju koliko se virus širio – pre oko nedelju dana. Zbog toga je potrebno neko vreme pre nego što se političke mere odraze i u brojkama, rečeno je.

Skoro potpuno zatvaranje u nekim državama EU

Prve zemlje Evropske unije već reaguju oštrim merama na sve veći broj slučajeva inficiranih.

Češka

U Češkoj će od ovog četvrtka gotovo sve radnje biti zatvorene. To se ne odnosi na supermarkete i apoteke. Pored toga, uvedena su i ograničenja izlaska: Vlada u Pragu naložila je da Česi moraju da ograniče kontakt sa drugim ljudima na „apsolutno neophodno vreme“. Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Češka je nedavno imala najvišu stopu zaraze u Evropi u roku od 14 dana.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Slovačka

Ni Slovačka ne isključuje lokdaun nakon rekordnog povećanja slučajeva korone. Da bi se sprečio sličan brzi porast broja slučajeva kao u susednoj Češkoj, verovatno može pomoći samo ako se „zatvori cela država“, rekao je premijer Igor Matovic.

Irska

U Irskoj je od ponoći na snazi najviši od pet nivoa mera. Konkretno, to znači da ako možete, morate raditi kod kuće do 1. decembra. Prodavnice koje ne prodaju osnovnu robu ostaju zatvorene. Kontakti sa osobama iz drugih domaćinstava su zabranjeni, uz nekoliko izuzetaka. Sportovi na otvorenom su dozvoljeni samo u krugu od pet kilometara. Međutim, škole ostaju otvorene.

Foto: Brian Lawless / PA Images / Profimedia

Italija

U Italiji se u regiji Lacio, kojoj pripada glavni grad Rim uvodi noćni policijski čas. Stupa na snagu u petak uveče i važi 30 dana. Ljudima je tada dozvoljeno da napuste domove samo iz važnih razloga kao što su posao ili bolest. Ta drastična mera je ovih dana već uvedena u regionima Lombardija i Kampanija.

Španija

U Španiji sada ima više od milion registrovanih slučajeva korone. U glavnom gradu Madridu, međutim – uprkos još uvek visokom broju infekcija – sutra, u petak se završava dvonedeljno zatvaranje koje je naložila centralna vlada, a protiv volje regionalne vlade. Madrid sada razmatra mogućnost zatvaranja teško pogođenih gradskih četvrti i uvođenje noćnog policijskog časa. O ovoj mogućnosti se diskutuje – i za čitavu Španiju.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar