Evropska unija ne prihvata privremenu talibansku vladu

Svet 08. sep. 202116:47
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Evropska unija ne prihvata privremenu talibansku vladu u Avganistanu, nakon što su oni imenovali nekoliko lidera, rekavši da talibani nisu ispunili obećanje da će uključiti žene i druge verske grupe.

Pročitajte još:

„Ne izgleda kao inkluzivna i reprezentativna formacija u pogledu bogate etničke i verske raznolikosti Avganistana koju smo se nadali da ćemo videti i koju su talibani obećavali proteklih nedelja“, rekao je portparol Evropske Unije Peter Stano.

Stano je u saopštenju naveo da se takva inkluzivnost i zastupljenost očekuju u sastavu buduće prelazne vlade, a kao rezultat pregovora.

Jedan visoki izvršni zvaničnik EU takođe je izrazio oprez u vezi sa privremenom talibanskom vladom, koja uključuje ljude koji su pod sankcijama Ujedinjenih nacija i za kojima Sjedinjene Američke Države tragaju.

„Evropska unija je spremna da nastavi da pruža humanitarnu pomoć“, rekao je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčović i dodao da dugoročna pomoć zavisi od talibana.

Šefčović je na konferenciji za novinare istakao da posmatraju veoma pažljivo kako se ponaša nova vlada, pre nego što počne sa angažovanjem.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar