Evropska komisija razmatra hitno odobravanje vakcina

Svet 02. mar. 202121:38
Podeli:
kineska vakcina antitela
Foto: EPA-EFE/NABIL MOUNZER

Evropska komisija objavila je da razmatra hitno odobravanje vakcina protiv kovida-19, kao bržu alternativu dosadašnjim strogim uslovima koji su primenjivani u autorizaciji vakcina, javlja Rojters.

„Spremni smo da sa državama članicama razmotrimo sve moguće načine da zaista ubrzamo odobravanje vakcina“, rekao je portparol Komisije na konferenciji za novinare.

Do promene taktike moglo bi doći nakon što su istočnoevropske zemlje, uključujući Mađarsku, Slovačku i Češku, odobrile ruske i kineske vakcine hitnim postupcima na nacionalnom nivou.

POGLEDAJTE JOŠ:

Novi korak u EU bi označio velik zaokret u odobravanju vakcina, jer bi podrazumevao postupak koji je Unija smatrala opasnim, a pre pandemije kovida-19 bio je rezervisan samo za izuzetno odobravanje lekova na nacionalnom nivou za terminalno bolesne pacijente, uključujući lečenje raka.

Potencijalne promene dolaze u vreme kad su EK i evropska regulatorna agencija za lekove pod sve većim pritiskom zbog usporenog odobravanja vakcina, što je doprinelo sporijem uvođenju cepiva protiv kovida-19 u Uniji, u poređenju sa Sjedinjenim Državama i bivšom članicom EU Velikom Britanijom.

Jedna od mogućnosti mogla bi biti „hitna autorizacija vakcina na nivou EU sa podeljenom odgovornošću među državama članicama“, rekao je zvaničnik Evropske komisije, navodeći kako bi taj proces mogao početi vrlo brzo ako vlade zemalja članica EU podrže tu ideju.

Zasad nije poznato bi li postupak hitnog odobravanja na nivou cele EU, ako bi bio dogovoren, podrazumevao iste uslove kao hitna odobrenja izdata na nacionalnom nivou, rekao je portparol EK za Rojters.

Evropska agencija za lekove (EMA) trenutno ne može da izdaje hitna odobrenja za vakcine, podseća britanska agencija.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar