Evropska komisija opet tuži AstraZeneku

Svet 11. maj. 202118:04
Podeli:
AstraZeneka
AstraZeneka Foto:EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Evropska komisija je pokrenula još jedan pravni postupak protiv AstraZeneke kako bi primorala ovu kompaniju da isporuči sve dogovorene doze svojih vakcina protiv COVID-a 19, saopštila je Komisija. Ovo je druga tužba protiv AstraZeneka u mesec dana. U aprilu je Komisija tužila kompaniju, takođe u belgijskim sudovima, zbog nepoštovanja ugovora o snabdevanju vakcina protiv COVID-a 19.

Prema rečima predstavnika za štampu u Komisiji, novim postupkom se traži da se AstraZeneka primora da isporuči još 90 miliona doza pre jula.

„Mi, Evropska komisija tražimo od sudije da prepozna hitnost situacije i naredi isporuku vakcina. To se može narediti sankcijama, ali naš cilj je da obezbedimo isporuku, a ne da dođemo do novca ili druge kaznene mere“, rekao je novinarima portparol Komisije, Stefan De Kirsmeker.

Kazao je da je cilj ovog novog postupka da se obezbedi isporuka svih doza koje su dogovorene prilikom sklapanja ugovora sa kompanijom AstraZeneka.

Prema rečima ovog portparola, Komisija želi da sud naredi kompaniji da isporuči 90 miliona dodatnih doza, pored 30 miliona već isporučenih u prvom kvartalu.

De Kirsmecker je precizirao da je proizvođač vakcina protiv COVID-a 19 trebao da isporuči ove doze već u prvom kvartalu ove godine.

Ovo je druga tužba protiv AstraZeneka u mesec dana. U aprilu je Komisija tužila kompaniju, takođe u belgijskim sudovima, zbog nepoštovanja ugovora o snabdevanju vakcina protiv COVID-a 19.

Evropska komisija nije obnovila narudžbine vakcina od AstraZenece nakon juna.

EU je nedavno potpisala novi ugovor sa kompanijom Fajzer za dodatnih 1,8 milijardi doza vakcina koje na teritoriji EU trebaju stići do 2023. godine.

Ovaj proizvođač se smatra najpouzdanijim partnerom za EU.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar