Evropska komisija obećala dodatnih 30 miliona evra Libanu

Svet 09. avg. 202019:30 > 19:31
Podeli:
Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska komisija obećala je dodatnih 30 miliona evra na današnjoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Liban posle smrtonosne eksplozije u Bejrutu.

Ranije je najavljeno da će izvršno telo EU dati 33 miliona evra za hitnu pomoć.

Kako je navedeno, novi fondovi će biti usmereni preko agencija UN, nevladinih i međunarodnih organizacija i pomno će biti nadgledani.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je pozvao tokom video konferencije na „nezavisnu i kredibilnu“ istragu uzroka eksplozije, rekavši da su EU i njene zemlje članice spremne da pomognu.

Direktorka Međunarodnog monatarnog fonda Kristalina Georgijeva je tokom konferencije upozorila Liban da neće dobiti zajmove od te institucije ako ne reformiše svoju vladu.

Ona je ocenila da se sadašnje i buduće generacije Libanaca ne smeju opteretiti većim dugovima od onih koje mogu da vrate i da zato MMF traži, kao uslov za zajam, da zemlja bude sposobna da ga vrati.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin Fahran je takođe pozvao na „transparentnu i nezavisnu“ istragu eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo skoro 160, a povređeno oko 6.000 ljudi.

On je na Tviteru objavio da kraljevina izražava saučešće i da je poslala 290 tona pomoći Libanu.

Katarski emir šeik Tamim bin Hamid Al Tani ocenio je da Liban ne može sam prevazići posledice eksplozije i da je zemlji potrebno „jačanje nacionalnog jedinstva“ i jačanje vlade i odgovora društva kao i međunarodna pomoć.

Predsednik Kipra Nikos Anastasiades je izrazio spremnost da aerodrome i luke te ostrvske zemlje stavi na raspolaganje međunarodnoj zajednici za dostavljanje humanitarne ili bilo koje druge pomoći Libanu, najavivši da će poslati još 40 tona medicinskih zaliha, generatora, odeće i hrane, a da je pet tona već poslato.

Kiparski timovi i psi tragači su već u Bejrutu i dodatno mogu da stignu, a Kipar je obećao pet miliona evra finansijske pomoći.

Predsednik Francuske Emanuel Makron otvorio je danas video konferenciju apelujući na učesnike, više od 30 lidera i zvaničnika iz raznih zemalja, da deluju brzo i efikasno kako bi pomogli Libanu.

(Izvor: Beta)

Komentari

Vaš komentar