Evroposlanica Slovenije: Opozicija je iza afere „non pejper“

Svet 20. apr. 202122:00 > 22:01
Podeli:
Romana Tomc
Romana Tomc Foto: Jure Makovec / AFP / Profimedia

Priče o medijskim neslobodama u Sloveniji i navodnom "non pejperu" predstavljaju pokušaj da se ocrni slovenačka vlada s ciljem njenog rušenja, a iza svega stoji opozicija sa svojim kontaktima u inostranstvu, rekla je danas evroposlanica Romana Tomc iz Slovenačke demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše.

POGLEDAJTE JOŠ:

„U Sloveniji se ni najnaivnijem čoveku ne bi mogla prodati bajka da su kod nas mediji cenzurisani, a novinari ugroženi. Ali je tačno da slovenačka opozicija sa širokom mrežom pojedinaca i organizacija pokušava sve da ocrni vladu, pa peticije o neslobodi medija potpisuju i ljudi koji nikad nisu bili u Sloveniji“, rekla je Tomc u razgovoru za vladi blizak portal Siol.

U Sloveniji se, istakla je ona, naglašenim medijskim izveštavanjem u vezi toga stvara pogrešan utisak da je zemlja u centru pažnje u Briselu oko pitanja medijskih sloboda, nakon što je opozicija taj problem „izvezla“, pa je o njemu održana virtualna rasprava pred jednim odborom Evropskog parlamenta koji vode evropski liberali.

Na raspravu je, u okviru odbora, pored novinara bio pozvan i premijer Janša, ali nije učestvovao do kraja, nezadovoljan načinom na koji je postupak vodila moderatorka.

Sa ciljem diskreditovanja Janšine vlade proizvedena je i afera oko nepostojećeg „non pejpera“ čiji je navodni autor premijer, ocenila je Tomc.

POGLEDAJTE JOŠ:

U njemu se, prema pisanju medija, govori o promeni granica država Zapadnog Balkana, a između ostalog i o podeli Bosne i Hercegovine.

„To je jedna u nizu izmišljenih afera koje slovenačka opozicija plasira kako bi na svaki način ocrnila vladu, s krajnjim ciljem da vlada padne“, ocenila je Tomc i dodala da je to vrlo opasno, s obzirom na međunarodne dimenzije i činjenicu da Slovenija uskoro treba da preuzme predsedanje Savetom EU.

„Reč je ovaj put o mnogo opasnijoj stvari i mislim da se oni koji su to proizveli igraju vatrom“, rekla je slovenačka evroparlamentarka.

Dodala je da je mislila da će se opozicija u Sloveniji ubuduće prema vladi i državnim pitanjima odnositi konstruktivno i da će u političkoj borbi koristiti sredstva koja su dozvoljena u „pravim demokratskim državama“.