Fronteks: Evropa mora da se zaštiti od terorističke opasnosti

Svet 31. avg. 202123:35
Podeli:
Fronteks, Frontex
Foto: REUTERS/Alexandros Avramidis

Evropa, koja će biti podvrgnuta "postepenom migracionom pritisku" sa izgnanstvom Avganistanaca koji beže od talibanskog režima, mora da se zaštiti od "terorističke opasnosti", izjavio je direktor Evropske agencije za kontrolu spoljnih granica (Fronteks) Fabris Ležeri.

„Lekcije su naučene iz krize 2015. godine, kada je rat u Siriji izazvao priliv migranata u Evropu“, izjavio je Ležeri za RTL posle sastanka ministara unutrašnjih poslova Evropske unije održanog u Briselu.

Šef Fronteksa je rekao da postoji „dobar kompromis između, s jedne strane, moralne i humanitarne potrebe da se zaštiti avganistanski narod, i s druge strane, potrebe da se zaštite spoljne granice EU od dolaska ljudi koji su ekonomski migranti ili predstavljaju pretnju unutrašnjoj bezbednosti Evrope sa vezama sa terorističkim pokretima“.

U poređenju sa masovnim i iznenadnim prilivom migranata 2015. godine, Ležeri predviđa da će taj priliv sada biti postepen.

Ministri unutrašnjih poslova EU su na sastanku u Briselu naveli da računaju na zemlje susedne Avganistanu, kako bi izbeglice koje beže od talibana ostale u regionu.

BONUS VIDEO: Avganistanci u balkanskim kampovima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar