Evropske zemlje gde nije pametno vređati predsednika

Svet 04. apr. 202108:33
Podeli:
vredjanje predsednika i kralja, zatvor
Foto: Shutterstock

Političari bi po pravilu trebalo da budu debelokošci ali oni nešto krhkijeg sklopa, uključujući i pojedine krunisane glave, imaju zakone koje ih štite od napada u više evropskih zemalja.

Pročitajte još:

Jedan poljski pisac mogao bi da provede više godina iza rešetaka jer je predsednika Andžeja Dudu nazvao „moronom“, a on je samo jedan u nizu sličnih slučajeva u Poljskoj proteklih dana. Ovaj „zločin“ kažnjiv je sa do tri godine zatvora, ali se najčešće završi društveno-korisnim radom.

Iako su ovi slučajevi relativno retki u drugim evropskih emljama, to ne znači da ne postoje zakoni protiv ovih „zločina“. Mnoge evropske zemlje i dalje imaju specijalne zakone koji štite nacionalne simbole, šefove država i vlada, pa čak i predsednike stranih država od uvreda.

Belgija

Uvreda kralja je zločin na osnovu zakona iz 1847. godine i kažnjiv je sa do tri godine zatvora. Oni koji pucanju nešto niže po kraljevskoj lozi mogu da dobiju dve godine zatvora.

Flamanski nacionalisti su više puta pokušali da opozovu zakon koji je primenjen samo jednom – 2007. godine kada je čovek poslat u zatvor jer je optužio kralja Alberta II za seksualne zločine protiv dece.

Danska

Vređanje kralja ili šefa države kažnjivo je sa do četiri godine zatvora, navodi se u Članu 115 danskog krivičnog zakonika. A ako se neko drzne i uvredi kraljicu, kraljičinu majku ili naslednika, mogu da završe do tri godine iza rešetaka.

Aktivisti Grinpisa bili su 2011. optuženi za vređanje kraljevske porodice tokom večere organizovane u Kopenhagenu tokom samita COP15 o klimatskim promenama.

Francuska

Francuska je 2013. odustala od zakona na osnovu kog je vređanje predsednika krivično delo ali su dodali predsednika na spisak zvaničnika koji imaju specijalnu zaštitu od kleveta, koja povlači novčanu kaznu od 45.000 evra.

Nemačka

Zemlja je promenila svoje zakone o kleveti 2017. godine posle sukoba sa Turskom oko nemačkog komičara koji je uvredio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana rekavši da Erdogan voli seks sa životinjama.

Nemačka je, međutim, dekriminalizovala samo vređanje stranih predsednika. Uvreda nemačkog predsednika je i dalje zločin kažnjiv sa do pet godina zatvora.

Grčka

Svako ko uvredi ili okleveta grčkog predsednika može da završi iza braze na maksimum tri meseca. Grčki ustav takođe dozvoljava zaplenu svih publikacija za koje se proceni da su uvredili predsednika.

Island

Član 101 islandskog krivičnog zakona propisuje kaznu za vređanje predsednika koja je dvostruko veća od one koja važi za „obične“ ljude – do četiri godine zatvora. Ako je uvreda uperena na bliske rođake predsednika i to tako da je usmerena na njihov dom, kazna može da se poveća sa još polovinom kazne.

Italija

Svako ko uvredi „čast i prestiž“ predsednika Italije može da provede od jedne do pet godina u zatvoru. Ako novinar okleveta predsednika, može da provede maksimum šest godina iza rešetaka.

Ranije ovog meseca, italijanska policija pretražila je kuće i domove nekoliko osoba za koje se sumnja da su slali uvredljive poruke predsedniku Serđu Matareli.

Holandija

Vređanje i klevetanje kralja kažnjivo je sa do godinu dana zatvora. Takođe je nezakonito distribuirati materijal koji vređa kralja i kraljevsku porodicu.

Poljska

Vređanje šefa države može da rezultira kaznom od tri godine zatvora. Poljska takođe štiti zastavu, zemlju i verska osećanja od vređanja.

Potugal

Vređanje i klevetanje predsednika može da bude kažnjeno sa do tri meseca zatvora ili novčanom kaznom. Kazna se povećava ako je uvreda potekla od medija, a zatvor može da varira od šest meseci do tri godine, uz novčanu kaznu.

Slovenija

Uvrede, klevetanje i zlobne lažne optube na račun slovenačkog predsednika su krivični prekrpaj kažnjiv novčanom kaznom ili zatvorom u trajanju od najviše godinu dana.

Čitajte i:

Španija

Svako ko uvredi kralja ili nekog njegovog potomka, kraljicu, njenu porodicu, regenta ili naslednika prestola može da završi u zatvoru, od šest meseci do dve godine, ako je prekršaj baš ozbiljan. U suprotnom, biće novčano kažnjen.

U februaru je hapšenje repera zbog vređanja španske monarhije i policije na Tviteru izazvalo masovne demonstracije u više gradova u zemlji.

Švedska

Švedski zakon propisuje da svako ko uvredi kralja ili kraljevsku porodicu može da bude poslat u zatvor na maksimum četiri godine ili šest, ako je zločin baš ozbiljan.

Slični zakoni postoje i u San Marinu, Vatikanu, Andori, Malti i Monaku.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar