Evropa u trci za vakcine kako bi spasila leto

Svet 16. mar. 202115:01
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

Evropa bi mogla da ima veoma burno leto sa prepunim avionskim letovima, kao i barovima na plaži gde sve vrvi od turista. Ili bi sa druge strane i ovo mogla da bude još jedna sumorna sezona zbog brojnih ograničenja putovanja, karantina i zaključavanja industrije zabave. Za nekoliko nedelja ćemo znati kako bi sve moglo da izgleda i kakve će biti političke odluke koje će oblikovati konačan ishod.

PROČITAJTE JOŠ:

Veliko je pitanje, da li će se članice EU zadovoljiti time da donošenje odluka prepusti Evropskoj komisiji u Briselu ili će jednostanvo uzeti stvari u svoje ruke, prenosi BBC.

Na primer, Grčka je već postigla dogovor da dočeka turiste iz Izraela koji imaju pasoše o vakcinima (Kovid pasoši).

A Kipar je rekao da će dočekivati britanske turiste od 1. maja, i to one koji su primile dve doze bilo koje vakcine koju je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Generalni direktor Asocijacije hotela na Kipru, Filokipros Rousonides je rekao za BBC: „Zaista smo oduševljeni razvojem događaja. Biće zaista efikasno i vrlo dobro za aviokompanije da zakažu letove. Kipar je tradicionalno veoma popularna destinacija kod britanskih turista“.

Poslovi u turizmu su na kocki

Ovde se ne radi samo o tome da bogati Evropljani uživaju na plaži uz pivo i sladoled.

Turizam je veoma važna grana za Evropu, obezbeđuje 27 miliona radnih mesta u Evropi i čini oko 10 odsto BDP EU, ako uzmete u obzir ostale sektore koji od njega zavise.

Ekonomije zemalja kao što su Grčka, Španija i Italija ne mogu da se oporave dok se turistička industrija ne otvori ponovo.

Prošle godine je sve stalo zbog pandemije, a ako i ova bude ista, posledice bi mogle da budu katastrofalne.

Turistički zvaničnik na Majorki opisao je situaciji kao „neodrživu“ i rekao je da ako turistima ne bude dozvoljen povratak nestati mnoga lokalna preduzeća.

Spasavanje leta zavisi od dva evropska problema: vakcinisanja ljudi i dogovaranja pravila o tome da li pravo na putovanje treba da bude povezano za vakcinalnim statusom.

Glavni ekonomista Španske banke Oskar Arce, rekao je da za El Pais: „Ako nivoi vakcinacije budu visoki u junu, turistička sezona će biti sačuvana. Ali ako se to odloži do kraja leta, ekonomija će patiti mnogo. U ta tri meseca radikalne neizvesnosti imamo puno uloga“.

Spora nabavka vakcina

Za sada predznaci nisu dobri. Do kraja ove nedelje samo 4,96 odsto Belgijanaca i 5,5 odsto Nemaca primilo je najmanje jednu dozu vakcine.

Služba za vesti Politico je izračunala da ako se uvođenje vakcina nastavi ovim tempom da će Belgija prag zaštite stanovništva od 70 odsto dostići tek juča 2023. godine.

Datum koji je izračunat za Nemačku bio je septembra 2022. godine.

To bi nagoveštavalo da se treba raspitati o mogućnostima za putovanja tokom leta za sledeću godinu ili onu posle nje, a ne za ovaj jul ili avgust, piše BBC.

U tekstu navode da je program vakcinacije u EU do sada bio katastrofa. Do sada je vakcinisano manje od 10 odsto stanovništva EU, dok je u Velikoj Britaniji vakcnisano 31 odsto, a u Izraelu 52 odsto stanovništva.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen je priznala prošlog meseca da EU nije tamo gde je želela u vezi sa vakcinama.

BBC piše da spora nabavka vakcina predstavlja političku sramotu za Evropsku komisiju, kokja je preuzela odgovornost od pojedinih članica, a zatim je daleko zaostala za drugim zemljama poput SAD i Izraela.

Ne može sebi da priušti i neuspeh sa Kovid pasošima ali znakovi do sada nisu bili ohrabrujući.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je sugerislaa da bi tehnički rad na tom pitanju mogao da bude zavren za tri meseca. Ali problemi sa Kovid pasošima su politički i etički, a ne tehnički.

Strahovi od diskriminacije

U nekim zemljama, kao što je Francuska gde bi 40 odsto odraslih moglo da odbije vakcinaciju, neprijatno bi bilo dati prava onima koji su se vakcinisali i oduzeti ih onima koji nisu.

Španija je očajan da ponovo pokrene turizam, ali je rekla da neće ograničiti pravo ulaska putnika za one koji nisu vakcinisani.

Međutim, ako je Merkelova u pravu, a sloboda kretanja nije ograničena za one koji imaju Kovid pasoše, tada putnici mogu da misle da nema svrhe da ih nose sa sobom.

Ogromne političke odluke se nadziru za Evropu, a sloboda kretanja je jedan od osnovnih principa EU. Ako će te odluke pomoći da se spase leto, onda ponestaje vremena za njihovo donošenje.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar