Evropa nastavlja sa zabranom izvoza vakcina

Svet 22. mar. 202114:27 > 22:54
Podeli:
vakcinacija
Foto: EPA-EFE/NABIL MOUNZER

Pretnja Evropske komisije o blokadi izvoza vakcina protiv koronavirusa u zemlje sa većim stopama vakcinacije, uključujući Britaniju, naišla je na podršku Nemačke, Francuske i Italije, saopštili su evropski zvaničnici i diplomate.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen zapretila je zabranom izvoza vakcina radi zaštite oskudnih doza za vlastite građane koji su suočeni sa trećim talasom pandemije, piše Rojters.

Takođe bi bilo moguće – ukinuti patente i dozvoliti proizvodnju nezavisnim proizvođačima, prenosi Dojče vele.

„Nalazimo se u krizi veka. Trenutno ne isključujem ništa“, rekla je predsednica Komisije. Brisel želi da osigura reciprocitet: Ako EU izvozi u neku zemlju, onda ona zauzvrat mora da omogući izvoz u EU.

Na sastanku evropskih diplomata, održanom nedugo nakon upozorenja Fon der Lejenove, Nemačka, Italija, Francuska i Danska, podržale su stav Komisije o oštrijoj primeni kontrole izvoza, tvrde trojica diplomata koji su prisustvovali sastanku.

Holandija, Belgija i Irska bile su opreznije, navode dvojica zvaničnika, dodajući da će rasprava o tom pitanju biti održana na samitu lidera EU-a.

Rastuća frustracija

“Sve to proizlazi iz rastuće frustracije vakcinom AstraZeneka i i pojačanog pritiska da se nešto preduzme povodom toga. Nemamo dovoljno vakcina, izvozimo kao ludi, a da ništa nismo dobili”, rekao je jedan od diplomata koji je učestvovao u diskusijama.

Drugi diplomata je potvrdio da je glavni razlog za rigorozniji stav nedovoljna isporuka AstraZenekinih vakcina Evropskoj uniji.

Ta kompanija je prošle sedmice saopštila da namerava da isporuči do 100 miliona doza svoje vakcine Evropskoj uniji do kraja juna, umesto 300 miliona predviđenih ugovorom, navodeći kao razlog proizvodne probleme i ograničenja izvoza.

Evropska unija, čija je kampanja vakcinacije usporila zbog kašnjenja u isporukama i zdravstvenih problema, saopštila je da je izvezla više od 10 miliona vakcina u Britaniju od 30. januara, ali da nijednu nije dobila natrag, uprkos činjenici što su dve fabrike koje proizvode AstraZenekinu vakcinu u Britaniji navedene kao dobavljači u ugovoru te kompanije sa EU.

Evropski zvaničnici su saopštili da im je iz AstraZeneke rečeno da ne mogu izvoziti vakcine proizvedene u britanskim fabrikama, jer sa Britanijom imaju ugovor o isporukama koji daje prioritet britanskom tržištu.

EU odbija da isporuči vakcine Britaniji

Evropska unija odbija pozive britanske vlade da isporuči vakcine AstraZeneka koje su proizvedene u fabrici u Holandiji, rekao je u nedelju zvaničnik EU, prenosi Rojters.

Bivša članica EU do sada je primila mnogo više akcina nego zemlje EU proporcionalno broju stanovnika.

„Britanci insisitraju na tome da fabrika u Holandiji mora da im isporuči vakcine koje su tamo proizvedene“, rekao je zvaničnik za Rojters.

Pomenuta fabrika koja je navedena kao dobavljač vakcina u oba ugovora koje je AstraZeneka potpisala sa Britanijom i sa EU.

„Ono što se proizvodi u toj kompaniji mora ići u EU“, dodao je zvaničnik. Britanija insistira na tome da ugovori moraju da se ispoštuju.

Uveden nadzor

Prema podacima Evropske komisije, u poslednjih šest nedelja, od kada je uveden nadzor izvoza iz fabrika u EU, izvezeno je 41 milion doza vakcina u 33 različite zemlje. Do sada je samo Italija zaustavila jednu isporuku za Australiju.

Predsednica Evropske komisije kritikovala je činjenicu da druge zemlje koje proizvode vakcine odavno primenjuju zabranu izvoza. To se verovatno prvenstveno odnosi na Veliku Britaniju, koja dobija Bajontek / Fajzer vakcinu sa evropskog kontinenta, ali sprečava izvoz vakcine AstraZeneka iz britanskih fabrika.

EU sada mora dobiti svoj pravičan udeo, rekla je Ursula fon der Lejen. Kao predsednica Komisije, ona prvo mora zastupati interese građana EU.

Sa SAD nema problema – jer nema ni izvoza ni izvoza gotovih doza vakcina ni u jednom smeru. Kod razmene preliminarnih proizvoda i komponenata za vakcine, sve ide bez problema.

Fon der Lejen je rekla da će se ispitati da li je izvoz iz EU u zemlje sa većim stopama vakcinacije i dalje „primeren“. Po pitanju vakcinacije, posebno su Izrael, SAD i Velika Britanija ispred EU.

Predsednica Komisije nije detaljnije ulazila u spor oko raspodele vakcina unutar država članica EU. To pitanje je posebno pogurao austrijski kancelar Sebastian Kurc – on i još pet šefova vlada žalili su se da su njihove zemlje prevarene.

Centrala EU je samo istakla da su države članice same izmenile raspodelu koja je zapravo bila dogovorena – u odnosu na broj stanovnika države. Kurc je rekao da je u sredu došlo do približavanja rešenju ovog problema.

Kontrola izvoza do juna

Evropska komisija je saopštila da će do juna produžiti važenje mehanizma kontrole izvoza vakcina protiv korona virusa.

Evropska komisija je krajem januara, pod pritiskom zbog najave kašnjenja isporuka vakcina farmaceutske firme AstraZeneka, donela spisak prema kojem vakcine podležu “dozvoli za izvoz” koju izdaju članice Evropske unije.

Italija je ovaj mehanizam nedavno koristila za blokiranje izvoza u Australiju vakcina kompanije AstraZeneka proizvedene na evropskom tlu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar