Evropa besna na Trampa: Potkopava globalnu borbu sa koronom

Svet 01. jul. 202017:00
Podeli:
Foto: Shutterstock

Šokantna informacija da su SAD pokupovale praktično kompletnu globalnu zalihu leka remdesivir izazvala je oštru reakciju Velike Britanije.

Kako piše Dejli mejl, britanski ministar finansija Nadim Zahavi optužio je američkog predsednika Donalda Trampa da je potkopao globalnu borbu protiv korone ovom kupovinom, pošto je reč o leku koji je samo jedan od dva medikamenta odobrena od strane britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Ministar je na ovaj način kritikovao odluku lidera SAD da je ostatak sveta primorao da konkuriše za nabavku leka koji je prvobitno namenjen za lečenje ebole, ali se u međuvremenu remdesivir pokazao da ubrzava vreme oporavka za pacijente s obolele od koronavirusa.

Nadim Zahavi Foto:Danny Lawson / PA Images / Profimedia

Saradnja, a ne konkurencija

Komentarišući ovaj potez, koji su upravnici američkog zdravstvenog sistema već proglasili neverovatno, ministar Zahavi je za Skaj njuz rekao:

„Mnogo je bolje sarađivati nego raditi na potkopavanju jedni drugih, pa ćemo mi nastaviti u tom duhu.“

Zahavi je dodao da je Velika Britanija s pravom nagomilala zalihe leka deksametazon, ali je, kako ističe, predložio saradnju, a ne konkurenciju.

„Namerno smo obezbedili dovoljno zaliha deksametazona. Međutim, mi želimo da sarađujemo, jer je najbolji ishod za ceo svet da radimo zajedno“, poručio je britanski ministar zdravlja.

Jedan vodeći naučnik sa Univerziteta Oksford koji je učestvovao u ispitivanjima leka pozvao je na pravedniji pristup leku koji proizvodi farmaceutska kompanija Gilead sa sedištem u Kaliforniji.

Foto: Shutterstock

Britanski Gardijan objavio je da su SAD kupile više od 500.000 doza remdesivira, što čini celokupnu globalnu isporuku za jul i čak 90 odsto zaliha za avgust i septembar.

To znači da pacijenti u Velikoj Britaniji i Evropi verovatno neće dobiti širok pristup leku sve do jeseni. Šefovi američkog Odeljenja za zdravstvo još uvek nisu komentarisali ovakvu odluku američke administracije.

Uspeo biznis

Američko Ministarstvo zdravlja objavilo je da je kontroverzni dogovor sa Gileadom uspeo.

„Predsednik Tramp postigao je neverovatan sporazum kako bi Amerikancima osigurao pristup prvoj odobrenoj terapiji za covid-19. Koliko god je to moguće želimo da osiguramo da ga može dobiti svaki američki pacijent kome je potreban remdesivir“, naveo je ministar zdravlja SAD Aleks Azar.

Donald J. Trump Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Britanska Nacionalna zdrvstvena služba na raspolaganju ima dva leka za lečenje kritično obolelih od covid-19 infekcije. Uz lek remdesivir protiv ebole tu je i protivupalni steroid deksametazon.

Deksametazon, steroid koji košta pet funti i postoji u lečenju decenijama, bio je prvi lek za koji je dokazano da smanjuje smrtnost među hospitalizovanim pacijentima kojima je potreban kiseonik.

Dokazi oko dejstva remdesivira su slabiji, ali naučna istraživanja pokazuju da on pomaže najteže bolesnicima kojima je potrebna mehanička ventilacija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar