Evo kako danas izgleda dečak sa jedne od najpotresnijih fotografija

Svet 24. maj. 202215:02 > 16:5313 komentara
Podeli:
Pogledajte kako danas izgleda dječačić s jedne od najpotresnijih fotografija snimljenih u Africi
Foto: Pipeline Productions / SWNS / SWNS / Profimedia

Dankinja Anja Ringren Loven spasila je život dečaku iz Nigerije kojeg su optužili za veštičarenje. Roditelji su ga zbog toga napustili i ostavili da umre na ulici od gladi i žeđi. Fotografija na kojoj Anja daje izmučenom i izgladnelom dečaku keks i vodu, postala je jedan od najupečatljivijih prizora koji je stigao iz Afrike poslednjih godina.

Nakon što je napušten od strane svoje zajednice, maleni dečak, kojem su kasnije dali ime Houp, preživljavao je hraneći se otpacima i smećem. Bio je u užasnom stanju kada ga je Anja pronašla.

Potom je zamolila ljude preko interneta da doniraju novac za lečenje malenog Houpa, pa je iz čitavog je sveta primila donacije u vrednosti od 2 miliona dolara.

Foto: Pipeline Productions / SWNS / SWNS / Profimedia

Anja i njen muž su želeli da pomognu i drugoj deci koja se suočavaju sa sličnim problemima kao i Houp, pa su osnovali fondaciju "Zemlja nade" za svu decu koju nazivaju vešticama, pa su zbog toga ostavljena na ulici i žive u užasnim uslovima. Neretno se dešava da su ta deca zlostavljana i ubijana, posebno u ruralnim delovima Nigerije.

Pogledajte kako danas izgleda dječačić s jedne od najpotresnijih fotografija snimljenih u Africi
Foto: Anja Ringgren Lov�n / SWNS / SWNS / Profimedia

Anja s vremena na vreme obaveštava javnost preko svojih naloga na društvenim mrežama o Houpovom napretku i odrastanju, pa je tako pre mesec dana podelila novu fotografiju ovog dečaka čija je priča rasplakala svet. On je danas zdrav, nasmejan i srećan.

"Mislim da je sigurno reći da je moja i Houpova slika postala jedna od najzastupljenijih slika na svetu. Svakog dana se deli na društvenim mrežama i ima milione lajkova. Nakon spasavanja Houpa 2016. godine, intervjuisali su me mediji širom sveta i od tada je priča o Houpu objavljena u mnogim člancima", napisala je Anja na Instagramu.

Dodala je da je Houpova priča podseća na "Ružno pače" H.K.Andersena.

"U priči, labud se rađa u porodici pataka i ide od mesta do mesta prezren i osuđivan od svih koje stretne. Na kraju se pretvara u labuda i pronalazi svoje pravo mesto u svetu", napisala je Anja.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodala je da su Houpa takođe osuđivali svi i bio je prezren od cele zajednice.

"I kao što znate, Houpova priča je takođe imala srećan kraj. Jedini problem u Houpovoj priče je što su uprkos hiljadama članaka, intervjua, brojnih dokumentarnih filmova i optužbama za veštičarenje u Nigeriji, deca i dalje stigmatizovana, mučena i ubijena. Zakoni koji imaju za cilj da zaštite decu se ne primenjuju, a broj dece koja se optužuju da su veštice raste jer to je postalo profitabilan posao", navela je ona.

Zamolila je sve da nastave da dele, ne samo Houpovu priču, već i sve užasne priče o deci i da podrže 'Zemlju nade' da bi njihov glas bude jači i moćniji.

"U ovom trenutku, jedno dete je živo spaljeno. Oko dece su stavljali automobilske gume i zapalili ih. Mrtvi ne mogu vapiti za pravdom. Uz svu surovost i teškoće našeg sveta, mi nismo obični zarobljenici sudbine. Naša dela su važna i mogu da skrenu istoriju u pravcu pravde", zaključila je Anja na Instagramu.

BONUS VIDEO: Dva drugara dobra stara, pa im vožnja odgovara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar