Evakuisano 1.000 mornara sa američkog nosača aviona

Svet 02. apr. 202000:22 > 00:51
Podeli:
Foto:EPA-EFE/STR

Oko 100 članova poseda američkog nosača aviona Theodore Roosevelt Brett Crozier zasad je pozitivno na koronavirus, a prema pisanju medija, očekuje se da će ovaj broj biti daleko veći nakon što stignu rezultatit novih testiranja.

Za epidemiju se saznalo se nakon što je kapetan broda, na kojem je više od 4.000 članova posade, zatražio hitnu pomoć zbog širenja zaraze COVID-19 na ovom nosaču. Prema pisanju stranih medija, za sada se procenjuje da je na pomenutom brodu oko 100 mornara zaraženih koronavirusom, ali i da će se pravi broj znati nakon što stignu rezultati novih testiranja.

Nosač je trenutno usidren u Guamu, a sekretar ratne mornarice Tomas Modli izjavio je za medije da je sa broda evakuisano oko 1.000 mornara, koji se trenutno nalaze u karantinu u hotelskim sobama u ovom mestu.

“Narednih dana očekujemo da će još 2.700 mornara biti evakuisano sa broda”, rekao je Modli i dodao da brod ne može biti u potpunosti evakuisan, jer na sebi ima skupoceno oružje, avione i nuklearnu elektranu.

Povodom ove situacije oglasio se i kapetan broda Bret Crozier.

„Nsmo u ratu, mornari ne moraju da umru. Ukoliko ne delujemo sada, nećemo uspeti da se izborimo za naše najpouzdanije sredstvo, a to su naši mornari“, rekao je kapetan.

Ipak, on je odbio da kaže o kom broju zaraženih članova posade je reč, naglašavajući da zasad niko nije hospitalizovan.

„Nemam mornare u bolnici, na ventilatori, niti u kritičnom stanju“, dodao je kapetan broda.

Američka mornarica saopštila je i da se sve čini da bi bile preduzete neophodne mjere kako bi se osigurala bezbjednost i zdravlje mornara na nosaču aviona.