Pobeda nad virusom: Evropa se vakciniše

Svet 27. dec. 202009:29 > 10:30
Podeli:
vakcina protiv korone
Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Broj zaraženih virusom korona u svetu danas je premašio 80 miliona, podaci su Univerziteta "Džons Hopkins". U svetu je trenutno zaraženo 80.027.056 ljudi, umrlo je 1.753.313, a 45.145.454 se oporavilo. Novi soj koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji širi se po svetu, a u Evropi je već u toku vakcinacija Fajzerovom/Biontekovom vakcinom protiv koronavirusa.

Pročitajte još:

Nemačka, Španija, Francuska, Mađarska i Slovačka otpočele su sa vakcinacijom dan pre najavljenog simboličnog početka vakcinacije u svim zemljama EU, ignorišući koordinisani početak vakcinacije na teritoriji EU.

U ostatku EU, vakcinacija je krenula rano jutros i to najpre u domovima za stare i nemoćne, a vakcinišu se i medicinski radnici.

„Svaki dan odlaganja znači veći broj zaraženih“, rekao je Tobijas Kruger, direktor nemačkog doma za negu starih u Halberštatu, u kojem je vakcinacija već počela. Prva osoba koja je primila vakcinu je 101-godišnja Edit Kvojcala. Prema podacima upravnika staračkog doma Tobijasa Krugera, ukupno je vakcinisano 40 stanovnika i 11 zaposlenih, prenosi DW.

Foto:Ronny Hartmann/Pool via Reuters

Okrug Harc nije želeo da gubi vreme

Član kriznog štaba okruga Harc, Karsten Fišer, rekao je za javni servis MDR da je vakcina u subotu distribuirana i osoblju tri bolnice i da su se zaposleni uzajamno vakcinisali.

To da je okrug Harc dan ranije krenuo sa vakcinacijom rezultat je činjenice da je logistika brže postavljena. „Ne želimo da izgubimo jedan dan roka trajanja vakcine. Želimo to odmah da rasporedimo“, rekao je Fišer.

Sledeća isporuka vakcine očekuje se 30. decembra. Ta serija se čuva za drugi termin vakcinacije, jer svaka osoba prima dve doze vakcine protiv koronavirusa u roku od tri nedelje.

Osetljiva vakcina se isporučuje u obliku praha i hladi na minus 70 stepeni. Na lokaciji se prvo mora nekoliko sati „zagrejati“ na 0 stepeni, a zatim pomešati sa natrijum hloridom da bi se dobio rastvor.

Foto:Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Vakcinacija širom EU počinje danas

Savezni ministar zdravlja Jens Špan rekao je da je Nemačka je dobro pripremljena za najveću kampanju vakcinacije u istoriji.

„Centri za vakcinaciju su spremni za rad, timovi za vakcinaciju su na mestu.“ Istovremeno, Špan je jasno stavio do znanja da koronavirus ovom kampanjom neće biti poražen: „Trebaće nam strpljenja da ovu pandemiju ostavimo iza sebe“.

Do kraja marta trebalo bi da bude dostupno do 12 miliona doza vakcine. S obzirom da se mora davati dva puta, ova količina bi bila dovoljna za približno 5,5 do 6 miliona ljudi.

Ministar pretpostavlja da će do leta moći da „ponudi vakcinaciju“ svim građanima u Nemačkoj – pod uslovom da budu odobrene i druge vakcine.

Foto:Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

 

Pored vakcine Bajontek – Fajzer, trenutno je u igri i vakcina američke kompanije Moderna, a Evropska agencija za lekove (EMA) planira da odluku o odobrenju donese do 6. januara.

Iako su već počeli sa vakcinacijom, zvaničnici zemalja Zapadne Evrope poručuju da će masovna vakcinacija starih i najugroženijih ipak krenuti danas, kao što je i dogovoreno.

Dan pre dolaska prvih doza vakcine u Francusku, Pariz je u petak uveče registrovao prvi slučaj novog koronavirusa u Turu. Reč je o državljaninu Britanije koji je u Francusku stigao iz Londona 19. decembra, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Prva doza vakcina stigla je i u glavni grad Rumunije, Bukurešt i one su smeštene u vojno skladište odakle će se danas poslati u devet bolnica u zemlji.

U Češkoj je danas počela vakcinacija građana sa prvih 9.750 doza Fajzer/Biontekove vakcine, a premijer Andrej Babiš prvi se vakcinisao u Centralnoj vojnoj bolnici u Pragu. „Juče nam je stigla vakcina iz EU i nadam se da ćemo se vratiti normalnom životu“, izjavio je Babiš, prenosi Rojters.

Odmah posle premijera vakcinisana je i Emilija Repikova (95), veteranka iz Drugog svetskog rata.

U Austriji je danas oko devet časova počela vakcinacija protiv koronavirusa. Prvu vakcinu dobila je, uz prenos uživo na javnom servisu ORF, na Medicinskom univerzitetu u Beču Terezija Hofer, a, kako je saopšteno, posle nje još dve žene i dva muškarca svi rizični pacijenti stari između 80 i 93 godine. Takođe vakcinisali su se i prvi lekar i jedna sestra.

„Vakcinacijom smo započeli pobedu nad pandemijom“, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Rusija je juče odobrila primenu Sputnika V za masovnu primenu kod ljudi starijih od 60 godina.

Foto:EPA-EFE/STRINGER

 

Italijanski premijer Ðuzepe Konte je povodom simboličnog početka vakcinacije protiv kovida19, poručio „da je ovo istorijski dan i da će vakcina omogućiti konačnu pobedu nad virusom“.

Vakcinacija u Italiji je dobrovoljna a masovna kampanja kreće sutra, 28. decembra i prema rečima ministra za zdravstvo Roberta Sperance procena je da će sedmično u Italiji dolaziti oko pola miliona doza vakcine.

Vakcinacija će danas krenuti i u regionu

U Sloveniji, vakcinacija počinje u nedelju, pre svega u domovima za stare iz kojih je većina od skoro 2.500 žrtava kovida.

Prvi kontingent od 9.750 doza Fajzer/Biontekove vakcine, poslat je na Nacionalni institut za javno zdravstvo odakle će biti distribuirane lokalnim domovima zdravlja koji će sprovesti vakcinaciju u domovima za starija lica, prenosi STA.

Nakon vakcinacije štićenika i zaposlenih u domovima za starija lica, biće vakcinisani medicinski radnici koji su najviše izloženi riziku od zaraze.

U Hrvatsku je prvih simboličnih 9750 doza vakcine stiglo juče a jutros je krenula njihova distribucija širom zemlje. Prva osoba koja će se vakcinisati je korisnica Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu, a sve doze potrošiće se u tri dana, u sklopu evropskih dana vakcinacije.

Bernard Kaić, šef Službe za epidemiologiju pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo rekao je za Jutarnji list da su količine koje su stigle male i simbolične.

„Vakcine uglavnom idu u domove za starije osobe i raspodeliće se u odnosu na to koliko svaka županija ima korisnika. Deo ide i u zdravstvene ustanove za osobe koje rade direktno sa kovid-pozitivnim pacijentima“,rekao je on i dodao da će ove doze biti dovoljne otprilike za trećinu korisnika domova, tako da će svaki dom vakcinisati korisnike u skladu s tim.

Sledeća tranša očekuje se naredne sedmice i reč je o 7500 doza koje će biti isporučene u pet županijskih zavoda, i to u Rijeku, Osijek, Split, Zadar i Dubrovnik. Kaić je dodao da će u nedelji posle Nove godine u Hrvatsku stići još 17.000 doza.

Foto:Tanjug/Kay Nietfeld/Pool via AP

Iz sveta i regiona čitajte:

Apeli

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus poručio je uoči početka vakcinacije da valcina protiv korone „nudi svetu izlaz iz ove tragedije“, ali je upozorio da će „biti potrebno vreme da se ceo svet vakciniše“.

Papa Franja je u božićnoj poslanici takođe apelovao na vakcinaciju svih. „Pozivam sve, lidere država, firmi, međunarodnih organizacija, da promovišu saradnju a ne konkurenciju, da pronađu rešenje za sve… naročito najranjivije u svim regionima planete“, rekao je papa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar