EU uvela nove ekonomske sankcije Belorusiji

Svet 24. jun. 202114:14
Podeli:
Aleksandar Lukašenko Foto:Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP

Evropska unija uvela je danas ekonomske sankcije Belorusiji kao odgovor na ono što je EU nazvala "eskalacijom ozbiljnih kršenja ljudskih prava", uključujući pritvor novinara Romana Protaševiča.

Pročitajte još:

Sankcije su usmerene na ekonomiju, ali imaju za cilj da izvrše pritisak i na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i njegove pomoćnike, prenosi agencija AP.

Na udaru sankcija su pojedine industrijske grane, poput proizvodnje kalijuma, uobičajenog sastojka đubriva, kao i izvoz duvanske industrije i naftnih derivata.

„Trgovina naftnim proizvodima, kalijum-hloridom i sirovinama koje se koriste za proizvodnju duvanskih proizvoda je ograničena“, navodi se u današnjem saopštenju EU.

Sankcije takođe obuhvataju zabranu prodaje opreme i softvera Belorusiji koji se mogu koristiti za nadgledanje interneta i telefonskih poziva.

EU je postepeno pojačavala sankcije otkako je Lukašenko osvojio šesti mandat prošlog avgusta na izborima, koje je evropski blok nazvao lažnim.

Protaševič, disident novinar, uhapsen je 23. maja nakon što su beloruski kontrolori leta naredili da avion Rajanera, koji je putovao iz Grčke u Litvaniju, sleti u Minsk. EU je zauzela oštriji stav prema Minsku i zbog navodne upotrebe migranata u zemlji radi pritiska na susednu Litvaniju, koja je pružila sigurno utocsište beloruskim opozicionim ličnostima i jedan je od najglasnijih Lukašenkovih kritičara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar