Podeli

"Užasne“ izjave svedoka – to je naslov članka iz današnjeg izdanja lista Zidojče cajtung u kojem se napominje kako je "Evropska unija reagovala je na izveštaje o zlostavljanju migranata u Hrvatskoj“.

Zidojče cajtung prenosi detaljne izjave jednog od migranata iz Bangladeša, koji je, kako sam tvrdi, humanitarnoj organizaciji Danski savet za izbeglice (DRC) opisao ono što je doživeo na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske. On je, zajedno s još 22 druga migranta, pokušao ilegalno da pređe granicu, nakon čega su ih, prema njegovom svedočenju, neposredno nakon stupanja na hrvatsku teritoriju, uhvatili policajci Republike Hrvatske. Migrant iz Bangladeša tvrdi da su ih policajci pitali “jesu li homoseksualci“, te da je na brutalan način i seksualno zlostavljan.

Pročitajte još:

O tim tvrdnjama poslednjih dana izvestilo je nekoliko svetskih medija. DRC je već nekoliko dana ranije zabeležila neobično visok broj takozvanih “puš-bekova“, odnosno nasilnog vraćanja migranata iz Hrvatske na teritoriju BiH. Ta praksa je po međunarodnom pravu ilegalna. DRC je zabeležio izjave očevidaca, migranti govore o „užasnim“ stvarima, rekla je generalna sekretarka DRC Šarlote Slente.

“Nehumani tretman…”

Ona je pojasnila da je u roku od samo nedelju dana više od 75 osoba svedočilo o “nehumanom tretmanu, o stravičnim udarcima i o seksualnom zlostavljanju“ migranata od strane hrvatskih policajaca. Danska organizacija sve to je potkrepila foto-materijalom: na snimcima se vide tamne modrice na telima migranata ili rane na njihovim licima. Hrvatska vlada demantovala je izveštaj koji je objavio britanski Gardijan, a ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović požalio se kako se ne piše više o “humanom“ postupanju hrvatske policije prema migrantima.

Ovo nije prvi put da se čuju prigovori na rad policije najmlađe članice Evropske unije. Proteklih godina objavljeno je više izveštaja u kojima se tvrdi da Hrvatska praktikuje “puš-bekove“ i da nasilno vraća migrante u BiH. Novost je da je Evropska komisija po prvi put prilično jasno komentarisala te izveštaje.

Zidojče cajtung prenosi izjavu evropske komesarke Jive Johanson, koja je preko Tvitera potvrdila da je dobila izveštaj DRC i da ga je shvatila “veoma ozbiljno“. Komesarka je, prenosi minhenski list, najavila da planira “veoma duboku diskusiju s hrvatskim vlastima o tim i drugim izveštajima o kršenju osnovnih prava“. Johanson je dodala da će se preispitati i mehanizmi zaštite granica. Hrvatska naime za obezbeđenje svojih granica prima finansijsku pomoć iz Brisela.

Hrvatske vlasti najavile su da će istražiti nove prigovore i da će o tome informisati EU. Vlada u Zagrebu demantovala je izveštaje DRC, a ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da hrvatska policija na granici obavlja važan posao i štiti EU od ilegalnih migracija.

EU toleriše nasilje?

Kritičari su, podseća Zidojče cajtung, do sada optuživali Uniju da ćutke toleriše povrede ljudskih prava na svojoj spoljnoj granici – prema BiH. Britanski Gardijan je u junu ove godine, pozivajući se na interna dokumenta EU, objavio da su službenici u Briselu oklevali da reaguju na povrede međunarodnog prava od strane hrvatskih vlasti – zbog bojazni da time ne izazovu “skandal“, piše minhenski list i dodaje da “posmatrači pretpostavljaju da Hrvatska tako rigorozno štiti svoju granicu kako bi poboljšala šanse za prijem u Šengen“.

Proteklih dana nekoliko nemačkih medija takođe je pisalo o novim prigovorima na račun hrvatskih vlasti i izjavama migranata koji tvrde da su ih prisilno vratili na teritoriju BiH. Tabloid Bild ocenjuje da se radi o “eskalaciji nasilja na spoljnoj granici EU“. Taj najčitaniji evropski dnevni list napominje da je granica Hrvatske i BiH duga gotovo hiljadu kilometara, da je “delimično propusna“ i da “izbeglice koje se zaustave, svedoče o groznim stvarima“.

“Svesno kršenje međunarodnog prava“

Nedeljnik Cajt na svom portalu podseća i na katastrofalne uslove u kojima su u BiH smeštene hiljade migranata i na brojne pokušaje prelaska granice s Hrvatskom. Javni servis ARD na svom portalu tagesschau.de prenosi svedočenje migranta iz Pakistana koji takođe tvrdi da su ga zlostavljali hrvatski policajci.

“Brutalni pojedinačni slučajevi? Ne! Iako ne može da se proveri istinitost svakog pojedinog svedočenja, zlostavljanja i proterivanja su na granici dobro dokumentovana od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava. Zapravo, sve osobe koje dođu u Hrvatsku, a time i u EU, morale bi da budu tretirane humano i morale bi da dobiju mogućnost da podnesu zahtev za azil. Ali umesto toga, očigledno je da se tu svesno krši međunarodno pravo“, piše ARD.

Komentari

Vaš komentar