EU razmatra uvođenje novih ekonomskih sankcija Belorusiji

Svet 13. jul. 202100:55
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

EU razmatra uvođenje novih "jačih" ekonomske sankcije protiv režima na vlasti u Belorusiji da bi se zaustavilo ilegalno prebacivanje migranata ka Uniji, upozorio je danas šef evropske diplomatije Žozep BorelJ.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Režim (predsednika Aleksandra Lukašenka) treba da razume da treba da poštuje svoje međunarodne obaveze. Ako nastavi EU treba da preispita sankcije i predvidi snažnije ekonomske sankcije“, rekao je BorelJ u izjavi posle sastanka ministara spoljnih poslova evropske dvadesetsedmorice u Briselu.

Šef slovačke diplomatije Ivan Korčok rekao je da je „instrumentalizacija migracije potpuno neprihvatljiva“.

Litvanije gde su se sklonili brojni beloruski opozicionari posle spornih predsedničkih izbora u Belorusiji, suočena je sa prilivom migranata i odlučila je da izgradi zid na granici sa Belorusijom.

Litvanski graničari objavili su u petak da su priveli 37 migranata tokom prethodna 24 časa, čime se ukupan broj ilegalnih prelazaka od početka godine popeo na 1.500 u odnosu na samo 81 za celu 2020. godinu.

Litvanija sa 2,8 miliiona stanovnika ima teškoće da smesti migrante, a za sada sada nije vratila ni jednog od njih iako su odbijeni njihovi zahtevi za azil.

EU je krajem juna Belorusiji uvela ekonomske i pojedinačne sankcije da bi je kaznila zbog preusmerenja komercijalnog aviona na Minsk radi hapšenja opozicionara.
Sankcije su uperene protiv beloruskih zvaničnika, poslovnih ljudi kao i ključnih sektora kao pto je kalijum, nafta i duvan.

Na crnoj listi EU za Belorusiju nalazi se 166 osoba, među kojima predsednik Lukašenko, njegova dva sina, kao i 15 firmi vezanih za režim.

Kao odgovor Belorusija je suspendovala svoje učešće u Istočnom partnerstvu Evropske unije i opozvala svog ambasadora iz Brisela.

BONUS VIDEO Najmnogoljudniji gradovi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar