EU pritiska Astrazeneku da isporuči više doza vakcina

Svet 25. jan. 202117:07
Podeli:
astrazeneka vakcina protiv korone
Foto:EPA-EFE/OXFORD UNIVERSITY/JOHN CAIRNS

Evropska unija vrši pritisak na farmaceutsku kompaniju Astrazeneku da isporuči više doza vakcina protiv koronavirusa za 27 država čanica i da se pridržava svojih početnih obećanja nakon što dobije odobrenje EU, pogotovo jer je blok već investirao u povećanje proizvodnih kapaciteta.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarala je telefonom sa šefom kompanije Paskalom Sorioom, a članice EU takođe se sastaju sa Astrazenekom kako bi podstakle britansko-švedsku kompaniju da pojača proizvodnju vakcina i ispuni svoje ugovorne obaveze.

Pročitajte još:

Predsednica EK je, prema rečima njenog portparola, direktoru Astrazeneke „jasno poručila da očekuje“ da ta kompanija ispuni dogovorene isporuke.

„Podsetila je gospodina Soriota da je EU unapred investirala značajne svote u kompaniju, upravo da bi obezbedila pojačanu proizvodnju, čak i pre nego što Evropska agencija za lekove izda dozvolu za upotrebu“, rekao je portparol.

EU, uprkos jakom ekonomskom i političkom uticaju veoma zaostaje u odnosu na Izrael i Veliku Britaniju sa vakcinacijom najugroženijeg stanovništva i zdravstvenih radnika, a njeni lideri se suočavaju sa snažnom kritikom zbog sporosti u imunizaciji.

Evropska agencija za lekove trebalo bi u petak da ispita vakcinu protiv korona virusa Oksford-Astrazeneke i očekuje se njeno odobrenje.

Astrazenekina vakcina se već koristi u Velikoj Britaniji, a u nekim zemljama, uključujući Indiju, Pakistan, Argentinu i Meksiko, već je odobrena za hitnu upotrebu.

Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Ni Fajzer-Biontek vakcina nije isporučena EU u obećanim količinama

Najava Astrazeneke da će u početku smanjiti isporuku vakcina EU samo je povećala pritisak na 27-člani blok, posebno jer Fajzer-Biontek, prva vakcina koja je dobila odobrenje EU, prošle nedelje nije isporučena u obećanim količinama.

Fajzer je privremeno smanjio isporuke u EU i Kanadu, jer obnavlja svoj pogon u Belgiji kako bi povećao ukupnu proizvodnju. Italija je zapretila da će tužiti tu farmaceutsku kompaniju zbog kašnjenja.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je juče da su zvaničnici EU „lupili šakom o sto“ posle najave iz Fajzera da će kasniti sa isporukom vakcina nekoliko nedelja i da je obezbeđeno da se odlaganja zaustave do sledeće nedelje.

Međutim, s obzirom na logističke izazove i sporo uvođenje vakcina u EU do sada, Mišel je rekao da će „biti teško“ ispuniti cilj izvršne komisije EU o vakcinaciji 70 odsto odraslih do kraja leta.

EU je zaključila šest ugovora o vakcinama za više od 2 milijarde doza, ali do sada su odobrene samo Fajzer-Biontekova i Modernina vakcina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar