EU pozvala lidere BiH da se uzdrže od zapaljive retorike

Svet 23. jul. 202121:21
Podeli:
Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska komisija je danas pozvala lidere Bosne i Hercegovine da se uzdrže od zapaljive retorike i preduzimanja bilo kakvih koraka koji bi mogli da podriju evropsku perspektivu zemlje.

Povodom odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, portparolka šefa evropske diplomatije Žozepa Borela navela je da je EU „primila k znanju“ tu odluku.

„Bićemo vrlo jasni: revizionizam i negiranje genocida protivreče temeljnim evropskim vrednostima“, kazala je.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ona je dodala da je pomirenje jedan od prioriteta za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU i ukazala na privrženost Unije suverenosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu BiH.

„EU očekuje od čelnika Bosne i Hercegovine da deluju suvereno, da preduzimaju konkretne korake i da promovišu okruženje koje doprinosi pomirenju radi prevladavanja nasleđa rata“, navela je Borelova portparolka.

Incko je danas nametnuo zakon kojim se u BiH zabranjuje i sa do pet godina zatvora kažnjava negiranje genocida, uključujući srebrenički.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da odbacuje odluku Incka i da je Republika Srpska posle nje „prisiljena da krene“ u proces odvajanja od BiH.

BONUS VIDEO Hapšenje u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar