EU: Poštovati odluke suda i promovisati pomirenje na Balkanu

Svet 08. jun. 202120:52 > 21:14
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Šef diplomatije EU Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varheji ocenili su da će presuda izrečena danas u Hagu generalu Ratku Mladiću "doprineti izlečenju svih koji su patili".

POGLEDAJTE JOŠ:

U zajedničkom saopštenju Borelj i Varheji su podsetili na žrtve i poručili da saosećaju sa njihovim porodicama i preživelima.

Oni su ponovili da EU očekuje od svih političkih aktera u regionu da pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

”Poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima. Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susednim zemljama treba da nastave misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida i članovima njihovih porodica.

”Ne može biti nekažnjivosti”, zaključuju Borelj i Varheji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar