EU postigla privremeni dogovor o digitalnoj potvrdi o kovidu

Svet 20. maj. 202121:13
Podeli:
mere putovanja
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pregovarači Evropskog parlamenta i Saveta postigli su privremeni dogovor o digitalnoj potvrdi EU o kovidu, kako bi bilo olakšano slobodno kretanje u Evropi tokom pandemije, saopštio je Evropski parlament.

Sertifikat će biti dostupan u digitalnom ili papirnom formatu. Potvrdiće da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa ili da ima nedavni negativni rezultat testa, ili da se uspešno oporavila od infekcije. U praksi će to predstavljati tri različita sertifikata. Zajednički okvir EU omogućiće državama članicama da izdaju setrifikate koji će biti prihvaćeni u drugim zemljama unije.

Propis o digitalnim kovid sertifikatima trebalo bi da bude na snazi 12 meseci. Ova potvrda neće biti preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom.

„Iako današnji dogovor ne ispunjava u potpunosti zahteve Parlamenta, njime se zasigurno označava znatno poboljšanje trenutnog statusa kvo za milione građana EU. Digitalna potvrda EU o kovidu vratiće slobodu kretanja unutar EU, jer države članice počinju da ukidaju ograničenja slobodnog kretanja širom Evrope. Taj sporazum je prvi korak ka oporavku šengenskog područja“, rekao je predsednik Odbora za građanske slobode i izvestitelj Huan Fernando Lopes Agilar.

POGLEDAJTE JOŠ:

Najmanje 100 evra za kupovinu testova za kovid

Kako bi podržala mogućnost „dostupnog i cenovno pristupačnog testiranja“, Evropska komisija se obavezala da će mobilisati „najmanje 100 miliona evra“ u okviru Instrumenta za hitnu podršku za kupovinu testova za infekciju virusom SARS-CoV-2 u svrhu izdavanja potvrde EU testa za kovid-19. To bi posebno trebalo da koristi osobama koje svakodnevno ili često prelaze granice kako bi otišle na posao ili u školu, posećivale bliske rođake, potražile lekarsku pomoć ili se brinule za najbliže.

Pregovarači su se složili da će, prema potrebi, biti mobilisana dodatna sredstva, preko odobrenih 100 miliona evra, ako to odobre nadležne institucije.

Dodatna ograničenja putovanja – samo ako su neophodna

Države članice ne bi trebalo da uvode dodatna ograničenja putovanja, kao što su karantin, samoizolacija ili testiranje „osim ako su potrebna i neophodna za zaštitu javnog zdravlja“, kao odgovor na pandemiju bolesti kovid-19, uzimajući u obzir i dostupne naučne dokaze, „uključujući epidemiološke podatke koje je objavio Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti“. O takvim merama trebalo bi obavestiti druge države članice i Komisiju najkasnije 48 sati unapred.

Vakcine

Države članice moraju da prihvate potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za osobe koje su dobile vakcinu koju je za primenu u EU odobrila Evropska agencija za lekove (trenutno su to Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Jansen). Države članice mogu same da odluče hoće li prihvatiti i potvrde o vakcinaciji drugih država članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za vakcine koje je Svetska zdravstvena organizacija uvrstila na popis za hitnu upotrebu.

Potvrde će biti verifikovane, kako bi se sprečila prevara i krivotvorenje, a proveravaće se i verodostojnost elektronskih pečata sadržanih u ispravi. Lični podaci dobijeni na osnovu potvrda ne mogu se čuvati u odredišnim državama članicama i neće postojati središnja baza podataka uspostavljena na nivou EU. Popis institucija koji će obrađivati i primati podatke biće javan, kako bi građani mogli da ostvare svoja prava na zaštitu podataka u skladu s Opštom uredbom o zaštiti podataka.

Dogovoreni tekst biće upućen na odobrenje Odboru za građanske slobode, potom na plenarnu sednicu, kao i Savetu. Odbor za građanske slobode glasaće o dogovorenom tekstu 26. maja 2021. Ako ga odbor potvrdi, biće prosleđen na usvajanje na plenarnoj sednici u junu (7. – 10. juna 2021.), navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar