EU poručila Britaniji: Ne može i jare i pare

Svet 21. okt. 202012:55
Podeli:
Šarl Mišel Foto:EPA-EFE/FRANCOIS WALSCHAERTS

Evropska unija je danas oštrim tonom poručila Velikoj Britaniji, u situaciji kada je sve neizvesnije postizanje dogovora Brisela i Londona o trgovinskim odnosima posle Bregzita, da "ne može da ima i jare i pare".

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel odbio je da se povinuje britanskom insistiranju da EU iz osnova promeni pregovarački stav i napravi veće ustupke zahtevima Velike Britanije.

Umesto toga, Mišel je rekao da će, ako Velika Britanija želi širok pristup tržištima 27-članog bloka, isto tako morati da ostavi otvorene vode za ribare iz EU, što je vlada u Londonu rekla da ne želi.

Pročitajte još:

U žestokom govoru u Evropskom parlamentu, Mišel je rekao: „Da, želimo da zadržimo pristup našim ribarima vodama Velike Britanije. Baš kao što i vi želite da zadržite pristup našim ogromnim i raznolikim tržištima za svoje kompanije“.

London i Brisel pokušavaju da postignu novi trgovinski sporazum otkako je Velika Britanija 31. januara izašla iz EU.

Razgovori su prekinuti prošle nedelje, jer je svaka strana tražila da druga napravi kompromis kako bi došlo do dogovora.

EU je navela da je srećna zbog nastavka pregovora, ali Džonson je u petak rekao da su pregovori završeni i da Velika Britanija mora da se pripremi za razlaz sa EU bez trgovinskog sporazuma ako ne bude suštinske promene pozicije tog bloka 27 zemalja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar