EU ograničila izvoza vakcina u Severnu Irsku

Svet 30. jan. 202100:50
Podeli:
vakcine protiv korone
Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Evropska unija ograničila je danas izvoz vakcina protiv koronavirusa u Severnu Irsku, zaobišavši delove protokola sporazuma o Bregzitu.

Ovaj potez izazvao je bes među lokalnim političarima, a premijerka Severne Irske Arlin Foster nazvala je „neverovatnim činom neprijateljstva“ odluku EU da se pozove na član 26. Protokola Severne Irske, koji omogućava Velikoj Britaniji ili EU da preduzmu jednostrane akcije u slučaju neočekivanog negativnog uticaja koji proizlazi iz sporazuma.

Portprol britanske vlade saopštio je da će pažljivo biti razmotreni naredni koraci i dodao da je ministar Majkl Gov preneo EU da je Britanija zabrinuta zbog toga što nije obaveštena od EU o njenim akcijama u vezi sa protokolom za Severnu Irsku, prenosi Rojters.

Prethodno se Evropska komisija saglasila sa planom da kontroliše izvoz vakcina iz EU, uključujući u Britaniju, navodeći da je to neophodno zbog obezbeđivanja sopstvenih zaliha.

Mehanizmom kontrole želi se izbeći da laboratorije izvoze izvan EU vakcine koje prema ugovornim obavezama trebaju isporučiti članicama Unije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar