EU menja plan za embargo na rusku naftu

Svet 06. maj. 202212:47 > 12:58
Podeli:
Foto:shutterstock

Evropska komisija je predložila izmene planiranog embarga na rusku naftu, u pokušaju da pridobije države koje su saopštile da ne mogu da podrže taj predlog, javlja Rojters, pozivajući se na tri neimenovana izvora iz Evropske unije.

Izmenjeni predlog se odnosi na odvajanje više vremena za Mađarsku, Slovačku, Češku i Bugarsku da se prilagode embargu, naveli ru izvori Rojtersa.

Izmene uključuju produženje tranzicionog perioda transportnim službama EU na tri meseca pre stupanja na snagu zabrane za transport ruske nafte, umesto prvobitno predloženog roka od mesec dana, naveo je jedan od anonimnih izvora.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema izmenjenom predlogu, Mađarska i Slovačka će moći da kupuju rusku naftu koja se dostavlja naftovodima do kraja 2024. godine, dok bi Češka mogla da nastavi kupovine do juna 2024., ukoliko ranije ne dobije naftu ceovodom iz južne Evrope.

Podsetimo, nakon što je EK iznela plan o embargu, Slovačka je tražila izuzeće kako bi mogla da se pripremi za prekid uvoza ruskih energenata, dok je Mađarska od početka protiv uvođenja embarga.

Ubrzo nakon toga, Bugarska i Češka su se pozvale na isti presedan, navodeći da njihove privrede u velikoj meri zavise od uvoza iz Rusije.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Ruske snage bombarduju čeličanu Azovstal

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar