EU izvozi vakcine širom sveta, a nema za svoje države

Svet 11. mar. 202116:29
Podeli:
kalendar vakcinacije
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Evropska unija izvezla je 34 miliona doza vakcina protiv covida-19 zadnjih nedelja u desetine zemalja iako joj i samoj nedostaje vakcina pa zaostaje za SAD-om, Velikom Britanijom i Izraelom kad je reč o vakcinaciji građana, piše Njujork tajms.

PROČITAJTE JOŠ:

EU je izložena žestokim kritikama zbog nacionalizma i protekcionizma u vezi vakcina, a one su se dodatno zaoštrile prošle nedelje kada je Italija blokirala manju pošiljku vakcina Australiji, prenosi Hina.

Njujork tajms: EU je zapravo velika izvoznica vakcina, ne ponaša se protekcionistički

No podaci o izvozu vakcina, detaljno zabeleženi u dokumentima u koje je Njujork tajms imao uvid, pokazuju da je Evropska unija zapravo velika izvoznica vakina, a ne da se ponaša protekcionistički.

Ta informacija, priznaju evropski zvaničnici zasigurno će razljutiti mnoge evropske građane koji nestrpljivo čekaju na vakcinisanje gledajući kako ih Amerikanci, Britanci i Izraelci pretiču i sve su bliže povratku u normalan život.

Do sada se vakcinisalo samo 6.5 odsto građana EU, u odnosu na gotovo 58 odsto Izraelaca koji su dobili barem prvu dozu vakcine. U Britaniji ta brojka iznosi 33 odsto, a u SAD-u 18 odsto.

Treba li javnosti otkriti razmere evropskog izvoza vakcina, vruća je tema u kuloarima Evropske komisije, koja je zadužena za nabavku vakcina i pretrpela je najveći politički udarac zbog sporog napredovanja vakcinacije.

Ali nekoliko visokih evropskih zvaničnika smatra da bi to moglo koristiti ugledu Evrope nakon prošlonedeljnog spora.

Italija je mogla da blokira pošiljku vakcina za Australiju prošle nedelje po novim pravilima za vanredne situacije koja dopuštaju državama članicama da blokiraju izvoz vakcina proizvedenih u Uniji.

EU prošle godine kasnila za SAD-om i Britanijom, sad ima širok vakcina

Unija je prošle godine nedeljama kasnila za SAD-om i Britanijom u sklapanju portfelj ugovora sa farmaceutskim firmama o kupovini vakcina. No osigurala je širok portfelj vakcina po povoljnim uslovima u ime država članica, što im je omogućilo relativno brz pristup vakcinama koji bi većina mogla tek sanjati da su bile prepuštene sebi samima.

No tada, nedugo nakon što je krajem decembra započelo vakcinisanje, pojavili su se problemi sa isporukom. Prvo je Fajzer kazao da smanjuje isporuke vakcina kako bi povećao proizvodne kapacitete u Belgiji. Tada je AstraZeneka, koja ima fabrike u EU i Britaniji, kazala da će u prvom kvartalu ove godine isporučiti samo 31 milion doza od obećanih 80 miliona.

Moderna, čije su vakcine takođe odobrena u EU, imala je isto tako neke probleme sa isporukom. Mnoge države članice takođe imaju problema u vakcinaciji građana onim vakcinama kojima raspolažu zbog loše organizacije i logistike.

Najviše izvozi Britaniji i Kanadi

Od 34 miliona doza vakcina proizvedenih u EU koja su izvezena od 1. februara do 9. marta, više od devet miliona izvezeno je u Britaniju, po internim dokumentima.

Drugi najveći kupac je Kanada, koja je dobila gotovo četiri miliona doza, a treći Meksiko, koji je dobio 3.1 milion doza. EU je od početka februara isporučila 954.000 doza vakcina SAD-u.

Stručnjaci smatraju da je EU postupila pametno što nije strogo ograničila izvoz vakcina.

Naime, jako globalizovani lanci snabdevanja sirovinama za proizvodnju vakcina znače da je, budući da uvozi sastojke za proizvodnju vakcina od 83 svetska proizvođača, Uniji bolje da ne pokreće trgovinski rat kad su u pitanju vakcine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar