EU izrazila žaljenje zbog smrti advokatice u Turskoj

Svet 29. avg. 202012:38
Podeli:
Foto:EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Evropska unija pozvala je danas turske vlasti da se "verodostojno" suoče sa situacijom ljudskih prava u zemlji koja se, kako navodi, "drastično pogoršala poslednjih godina" kao i sa ozbiljnim manjkavostima u pravosuđu posle smrti advokatice Ebru Timtik koja je štrajkovala glađu.

EU je izrazila „duboku žalost“ zbog smrti Ebru Timtik koja je štrajkovala glađu 238 dana posle osude o navodnom članstvu u terorističkoj organizaciji u Turskoj.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), četvrti zatvorenik koji je umro ove godine u Turskoj kao posledica štrajka glađu posle smrti Helin Belek i Ibrahima Gekčeka, dvoje muzičara iz grupe Jorum, i Mustafe Kodžaka. EU izrazava saučešće njihovim porodicama.

Foto:EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

„Tragični rezultat njihove borbe za fer suđenje bolno oslikava hitnu potrebu da se turske vlasti verodostojno suoče sa rešavanjem situacije sa ljudskim pravima u zemlji koja se drastično pogoršala poslednjih godina, kao i ozbiljnim nedostacima primećenim u sudstvu“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Turska, dodaje se, „treba hitno da pokaže konkretan napredak u vladavini prava i osnovnim slobodama“.

Komentari

Vaš komentar