EU istražuje Apple zbog povrede zaštite konkurencije

Svet 28. apr. 202100:00
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Regulatori Evropske unije istražuju tehnološkog giganta od prošlog leta, nakon što je Spotifaj podneo žalbu zbog navodne zloupotrebe tržišnog udela.

Evropska unija će ove nedelje izneti optužbe protiv kompanije Apple, rekli su izvori iz Unije za DW.

Zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni, potvrdili su raniji izveštaj „Financial Times“-a, da će Evropska komisija doneti presudu protiv kompanije sa sedištem u Kaliforniji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Novinska agencija AFP izvestila je da će optužnica biti finalizovana „u najskorije vreme“.

Glavni portparol izvršne vlasti EU Erik Mamer odbio je da komentariše ove navode i planove Unije.

Aplikacija za muziku Spotifaj ranije je podnela žalbu protiv kompanije Apple zbog provizije, dok je američka firma porekla bilo kakve nezakonite radnje.

Istraga je otvorena u junu i fokusirala se na to da li je Apple zloupotrebio svoj dominantni položaj na tržištu i uzeo proviziju od 30 odsto za distribuciju aplikacije Spotifaj na svojoj platformi App Store.

Ovaj slučaj bi mogao da natera kompaniju da promeni unosan poslovni model, jer su zvaničnici EK pokazali interesovanje i za poreske aranžmane Apple-a.

Evropsko sedište kompanije je u Irskoj, koja ima nižu stopu poreza na dobit od 12,5 odsto. Tehnološkom gigantu ranije je naloženo da vrati 13 milijardi evra u slučaju protiv irske vlade.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar