EU gradi kampove za migrante u Grčkoj, građani protestuju

Svet 29. mar. 202121:52
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VANGELIS PAPANTONIS

Evropska unija će izdvojiti 276 miliona evra za izgradnju i obnovu pet migrantskih kampova na grčkim ostrvima, rekla je prilikom posete Lezbosu evropska komesarka Ilva Johanson. Građani koji su se okupili ispred većnice, držali su transparente na kojima je pisalo "Sram te bilo, Evropo" i "Nema gradnje novih kampova.

Evropska komesarka zadužena za migracije došla je u posetu sa namerom da pritisne grčku vladu da ubrza otvaranje novih migrantskih kampova na ostrvima Samos, Hios, Kos, i Lezbos pre zime.

Ona je takođe pozvala Tursku da hitno primi nazad migrante koje Grčka vraća. Poziv je upućen uoči predstojećeg odlaska čelnika EU u Tursku, 6. aprila.

Na pitanje o optužbama upućenim grčkoj obalskoj straži o vraćanju migranata nazad u Tursku dok pokušavaju prelaz u Egejskom moru, ona je zatražila od Grčke da uradi više i sprovede istrage o tome.

Građani koji su se okupili ispred većnice, držali su transparente na kojima je pisalo „Sram te bilo, Evropo“ i „Nema gradnje novih kampova. Evropo, preuzmi odgovornost“. Jedan od grčkih zvaničnika Kostas Mucuris, otkazao je sastanak sa evropskom komesarkom nezadovoljan načinom na koji EU želi rešiti problem migracija.

„Ne želimo novac za nove kampove, želimo ga za svu patnju koju smo doživjeli prethodnih godina, ali ne i za izgradnju novih kampova“, rekao je on.

Države juga Evrope već su nekoliko puta izrazile nezadovoljstvo odlukama Evropske unije vezanim za problem migracija. Povodom bolje organizacije južnoevropskih zemalja, nedavno je održan i sastanak ministara Italije, Grčke, Malte, Španije i Kipra na kojem se govorilo o trenutnoj migrantskoj krizi koja pogađa ove države.

Naglašavajući duboko podele oko ovog pitanja, političari pet južnoevropskih zemalja naglasili su kako dosadašnji sporazumi vezani za migrantsku krizu nisu urodili plodom.

„U svom trenutnom formatu, pakt ne pruža dovoljnu pomoć državama koje se nalaze na jugu Evrope“, rekli su ministri unutrašnjih poslova Grčke, Italije, Španije, Kipra i Malte u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Atini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar