EU čeka odluku: Agencija za lekove danas o AstraZeneki

Svet 18. mar. 202109:38
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DOMINIC LIPINSKI

Evropska agencija za lekove (EMA) trebalo bi danas da donese procenu o bezbednosti upotrebe AstraZenekine vakcine protiv koronavirusa, nakon što je više zemalja privremeno obustavilo njeno korišćenje zbog straha od nuspojava.

Pročitajte još:

Bezbednosni odbor EMA preduzeo je detaljnu procenu malog broja slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do čega je došlo kod osoba koje su primile vakcinu AstraZeneka.

Odbor zadužen za procenu rizika obaviće preporuke za dalje delovanje nakon današnjeg sastanka.

Nakon što su se pojavili izveštaji o slučajevima zgrušavanja krvi, neke zemlje u Evropskoj uniji zaustavile su korišćenje vakcine britansko-švedske kompanije, što je dodatno odgodilo sporu kampanju vakcinacije.

Mnoge od njih objavile su da će pričekati procenu i preporuku EMA.

EMA je saopštila da razmatra dostupne podatke koji se odnose na sve tromboemboličke slučajeve zabeležene nakon vakcinacije, uključujući dodatne podatke koje su joj dostavile nacionalne zdravstvene agencije.

„Nastavlja se brza i temeljna analiza dostupnih podataka i kliničkih okolnosti u vezi sa određenim slučajevima kako bi se utvrdilo da li im vakcina mogla doprineti ili su događaji verovatnije izazvani drugim uzrocima“ navela je EMA.

EMA i Svetska zdravstvena organizacija ovih dana su preporučile nastavak imunizacije vakcinom AstraZeneka do daljeg, napominjući da su njegove prednosti nadmašile rizike kovida 19.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar