EU danas revidira listu zemlja za slobodno putovanje

Svet 02. sep. 202007:33 > 07:57
Podeli:
Foto:EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ambasadori zemalja članica Evropske unije danas će na sastanku u Briselu razmotriti privremene restrikcije uvedene na putovanja u EU i moguće ukidanje tih mera.

Pred ovaj sastanak, Tanjugu je u diplomatskim izvorima u Briselu rečeno da se ne očekuje da će lista zemlja biti promenjena, odnosno da će se na njoj ponovo naći Srbija.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je, iako poboljšana, epidemiološka situacija u Srbiji još ne ispunjava zacrtane kriterijeme Saveta EU kada je reč o broju inficiranih na 100.000 stanovnika, a koji bi trebalo da bude oko 16 odnosno ispod 25 obolelih.

Pročitajte još:

Kao traženi kriterijum, prilikom otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljama, uzima se epidemiološka situacija u poslednjih 14 dana koja bi trebalo da bude ista ili bolja sa prosekom EU.

Srbija se 1. jula našla na listi zemalja za koje je data preporuka za slobodno putovanje preko granica EU, ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinuta već srednom jula.

Na listi zemalja van EU čijim državljanima je putovanje u EU dozvoljeno su: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

Komentari

Vaš komentar