EU, Britanija potpisali post-Bregzit trgovinski sporazum

Svet 30. dec. 202010:48
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Visoki zvaničnici Evropske unije potpisali su danas trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom kojim se regulišu njihovi odnosi posle Bregzita.

Pročitajte još:

Sporazum su potpisali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na kratkoj ceremoniji u Briselu. Dokument će zatim biti prebačen avionom britanske ratne avijacije RAF u London da ga potpiše britanski premijer Boris Džonson.

Kasnije danas će britanski parlament početi raspravu o sporazumu koji uspostavlja nove trgovinske propise izmedju bloka od 27 zemalja i bivše članice Unije Britanije od 1. januara.

Očekuje se da će parlament odobriti sporazum pošto Džonsonova konzervativna vlada ima poslaničku većinu, a taj dokument podržava i opoziciona Laburistička stranka.

EU će sporazum do četvrtka objaviti u Službenom glasniku kako bi mogao da stupi na snagu 1. januara. Njegova primena će od tog datuma biti privremena, dok ga Evropski parlament ne ratifikuje.

Velika Britanija i EU postigle su 24. decembra sporazum o budućim trgovinskim odnosima posle konačnog razlaza dve strane zbog Bregzita o kojem su Britanci odlučili na referendumu 2016. godine.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz članstva u EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London napušta i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar