Krenuo Bregzit: Brisel i London se konačno razvode

Svet 28. dec. 202012:28
Podeli:
Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Ambasadori 27 zemalja članica Evropske unije okupili su se danas u Briselu kako bi pokrenuli proces konačnog razlaza EU i Velike Britanije nakon što su London i Brisel prošle nedelje odobrili post-Bregzit trgovinski sporazum posle višemesečnih, mučnih pregovora.

Pročitajte još:

Ambasadori EU danas su zvanično pokrenuli proces potvrđivanja trgovinskog sporazuma sa Britanijom.

Predstavnici zemalja članica EU ranije danas potvrdili su svoje konačne stavove po pitanju teksta trgovinskog sporazuma i samim tim dali zeleno svetlo konačnom razlazu sa Britanijom. Da bi post-Bregzit dogovor bio finalizovan, potrebno je da ga odobre sve zemlje članice EU a Evropski parlament će glasati o njemu početkom 2021. Do tada će dogovor privremeno biti na snazi.

Na privatnom sastanku predstavnika EU i glavnog evropskog pregovarača Mišela Barnijea predloženo je da se sporazum definitivno i konačno potvrdi i ratifikuje 23. februara.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju. Dogovorom koji su dve strane postigle na Badnji dan, sprečeni su veći trgovinski i problemi u odnosima, iako zvaničnici i Unije i Britanije upozoravaju da se u prvih meseci mogu očekivati neki zastoji u protoku robe i usluga.

Glavna tačka spoticanja bilo je pravo na ribolov u britanskim vodama i postojala su strahovanja da će Francuska možda odbiti da ratifikuje sporazum, ali su izvori blisi francuskoj delegaciji rekli Dojče veleu da je Pariz ipak zadovoljan dogovorom i da smatra da post-Bregzit sporazum „štiti fundamentalne interese“ Francuske.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar