EU daje 37 milijardi evra za preduzeća pogođena koronom

Svet 13. mar. 202014:43 > 16:10
Podeli:
Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Evropska unija ustanoviće investicioni fond u iznosu od 37 milijardi evra u okviru paketa mera za ublažavanje uticaja kronavirusa na ekonomije u 27-članom bloku, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Ostale mere koje će izvršna vlast EU preduzeti uključuju omogućavanje fleksibilnosti državama članicama u pogledu budžetskih deficita i državne pomoći, rekla je fon der Lejen na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

EU će takođe dati garancije za zajmove 100.000 firmi u iznosu od osam milijardi evra, radi podrške korporativnom sektoru, dodala je ona.

„Uverena sam da Evropska unija može da izdrži ovaj udarac. Ali, svaka država članica mora da ispuni obaveze koje su u njihovoj nadležnosti, a Evropska unija u celini treba da bude odlucna, koordinisana i ujedinjena“, poručila je fon der Lejen.

Objasnila je da će vlade članica EU moći da odstupe od važećih ograničenja ekonomsko-monetarne unije i prekorače dozvoljene budžetske rashode za subvencije i podršku preduzećima koja trpe štetu zbog epidemije koronavirusa.

EU će dati i garancije od osam milijardi evra za kredite stotine hiljada malih i srednjih preduzeća.

„Uverena sam da će Evropska unija uspeti da prebrodi ovaj udar“ rekla je fon der Lajen o epidemiji, dodavši da „svaka država članica mora potpuno da preuzme na sebe svoje odgovornosti, a Unija u celini mora biti odlučna, usaglašena i jedinstvena“.

Rekla je da članice Unije moraju preduzeti sve neophodne mere da pomognu privredi, jer je Evropska komisija „krajnje fleksibilna“ u vezi s pridržavanjem obaveza iz Pakta stabilnosti I rasta, kao i poštene konkurencije među zemljama EU.

Ta „fleksibilnost“ će pogodovati Italiji koja je najteže pogođena epidemijom koronavirusa, a vlada u Rimu je već izdvojila 25 milijardi evra za suzbijanje bolesti, jer nije imala drugog načina već da prekorači budžetska izdvajanja.