Etiopija na ivici rata: Premijer pokrenuo vojsku

Svet 04. nov. 202007:59
Podeli:
rat u etiopiji
Foto: Bumble Dee / Alamy / Alamy / Profimedia

Etiopski premijer je jutros naredio vojsci da se vladi jednog regiona koja je, kako je rekao, tokom noći napala vojnu bazu posle višemesečnih provokacija i podbadanja, te je "poslednja crvena linija pređena".

Saopštenje premijera Abija Ahmeda i izveštaj o napadu odmah su izazvali zabrinutost da jedna od najmnogoljudnijih i najmoćnijih afričkih zemalja ponovo ide u rat.

„Narodnooslobodilački front (regiona) Tigraja“ (TPFL) imao je glavnu ulogu u vladajućoj koaliciji Etiopije pre nego što je Abij stupio na dužnost 2018. godine i najavio opsežne političke reforme.

TPLF je od tada pokazivao sve veće nezadovoljstvo, a u septembru su ljudi na lokalnim izborima u Tigraju, na severu Etiopije, glasali prkoseći saveznoj vladi i povećavajući političke tenzije, a zvaničnici Tigraja upozorili da bi još tada zaprećena intervencija savezne vlade predstavljala „objavu rata“.

Pročitajte još:

Zvaničnici Tigraja usprotivili su se odlaganju izbora u Etiopiji, zakazanih za avgust, a protive se i produženju Abijevog mandata.

Abij tvrdi da je TPLF napao vojnu bazu u Tigraju i pokušao da preuzme artiljeriju i drugu opremu. U saopštenju je TPLF optužen za naoružavanje i organizovanje neregularnih milicija poslednjih nekoliko nedelja.

Napad je „zasnovan na tome da TPLF na etiopske nacionalne odbrambene snage gleda kao na stranu vojsku“, kaže se u izjavi. U izjavi premijer dodaje da posle višemesečnog „krajnjeg strpljenja“ savezne vlade, „rat se ne može sprečiti samo dobrom voljom i odlukom jedne strane. …Poslednja crvena linija je pređena noćašnjim napadima i zbog toga je savezna vlada primorana na vojni sukob“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar