Erupcija vulkana na Islandu se proširila na novi procep

Svet 05. apr. 202117:49
Podeli:
Island, vulkan, lava
Foto: Beta/AP Photo/Marco Di Marco

Erupcija vulkana koja je u toku dve nedelje na Islandu na četrdesetak kilometara od glavnog grada Rejkjavika proširila se danas na novi procep iz kojeg izlazi lava, javio je meteorološki institut a prenose i direktni snimci islandske televizije.

Novi procep dug oko 200 metara nalazi se oko jednog kilometra udaljen od prvog žarišta erupcije u dolini Geldingadalir, kod planine Fagradalsfjal, saopštio je Islandski meteorološki centar (IMO).

Procep se otvorio oko podneva po lokalnom vremenu, po navodima centra.

POGLEDAJTE JOŠ:

Male količine magme izlaze iz tla, pokazuju direktni snimci javne televizije RUV.  Lava teče u drugu susednu dolinu zvanu Merardalir.

Pristup vulkanu gde dolaze brojni turisti od početka erupcije 19. marta, zatvoren je iz predostrožnosti i u toku je evakuacija, naveli su meteorološki centar i islandska policija.

Islandski vulkanolozi koji su prvo predviđali kratkotrajnu erupciju sada govore da će ona trajati nekoliko nedelja i možda mnogo duže.

Foto: Beta/AP Photo/Marco Di Marco

Poslednja erupcija na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda gde je sada erupcija u toku, desila se pre 800 godina i protegla se tri decenije sa nekoliko epizoda jake erpucije od 1210. do 1240.

Od nove erupcije ova lokacija je postala glavna turistička atrakcija na Islandu i prema poslednjem brojanju juče 36.293 ljudi je došlo peške do dva mala kratera koja izbacuju mirno lavu, koja pokriva sada 30 hektara, od kada je islandska turistička agencija počela računanje 24. marta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar