Erodgan o sukobima u Jerusalimu: Izrael-teroristička država

Svet 09. maj. 202100:20
Podeli:
Jerusalim Palestina sukob policija neredi
Sukob Palestinaca i izraelskih policajaca u Jerusalimu Foto:REUTERS/Ammar Awad

Predsednik Turske Redžep Tajip Erodgan nazvao je danas Izrael "okrutnom, terorističkom državom", nakon što je izraelska policija u petak ispalila gumene metke i šok bombe ka palestinskoj omladini koja ih je gađala kamenjem kod džamije Al Aksa u Jerusalimu.

„Okrutni Izrael, teroristička država Izrael nemilosrdno i neetički napada muslimane u Jerusalimu“, rekao je Erdogan.

Erodgan je pozvao sve muslimanske zemlje i međunarodnu zajednicu da preduzmu „efikasne korake“ protiv Izraela.

On je dodao da je Turska pokrenula „potrebne inicijative“ da podstakne Ujedinjene nacije, Organizaciju za islamsku saradnju i sve relevantne institucije da preduzmu akcije, prenosi Rojters.

Izraelska policija i večeras se sukobila sa Palestincima ispred starog grada u Jerusalimu tokom najsvetije noći Ramazana, a prethodno je sprečila autobuse sa muslimanske vernicima koji su krenuli ka tom gradu.

Sukobi su izbili ispred džamije Al Aksa gde se okupilo oko 90.000 Palestinaca, a u istočnom Jerusalimu policija je koristila šok bombe, prenose „Harec“.

Prema podacima Palestinskog crvenog krsta, povređene su najmanje 53 osobe, a izraelska policija navodi da je povređen i jedan policajac.

Do novih sukoba dolazi dan nakon nasilja u kojem je, prema tvrdnjama palestinskih medicinskih službi, povređeno više od 200 Palestinaca kod džamije Al Aksa i na drugim lokacijama u Jerusalimu. Povređeno je i 18 policajaca.

Dok policija navodi da su njene akcije izazvane bezbednosnim razlozima, muslimani ih smatraju provokacijama i optužuju Izrael za sprečavanje slobode veroispovesti, prenosi AP.

Jerusalim Palestina sukob policija neredi
Sukob Palestinaca i izraelskih policajaca u Jerusalimu Foto:Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije sveta.

Nakon Mesdžidul-harama u Meki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mesto za muslimane.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram