Erdogan: Zabrinjavajući rast islamofobije na Zapadu

Svet 25. maj. 202119:51
Podeli:
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas na zabrinjavajući rast islamofobije i antimuslimanskog raspoloženja koje je, kako kaže, sve prisutnije na Zapadu, a koje podržavaju desničarske strukture u EU.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Islamofobija i antimuslimanski narativ se šire kao ćelije raka u mnogim delovima sveta, posebno na Zapadu“, rekao je Erdogan u govoru na prvom simpozijumu o pitanju islamofobije održanom u Ankari.

Kako kaže, tolerantna politička klima pod izgovorom slobode govora pomogla je simpatizerima krajnje desnice da dobiju podršku za svoja nasilna delovanja.

Osim toga, turski predsednik je istakao da su oni koji su nekada ciljali jevrejsku zajednicu sada pretvorili muslimane u glavnu metu, prenosi Klix.ba.

„Novi rasizam usmeren protiv muslimana zapravo predstavlja neprijateljstvo protiv islama uprkos naporima zapadnih društava da ga ublaže nazivom “islamofobija““, ističe Erdogan.

On je posebno kritičan bio prema SAD-u te je istakao kako je politika ove države dovela do porasta netrpeljivosti prema muslimanima u svetu.

„Strategija SAD-a da demonizije muslimane nakon 11. septembra poslužila je kao okidač brojnim antimuslimanskim pokretima koji su već postojali u mnogim strukturama zapadne civilizacije. Moramo mobilizovati sve političare, intelektualce, medijske radnike kao i religijske zvaničnike u borbi protiv ovakvog ponašanja“, rekao je Erdogan.

Na kraju, turski predsednik je poručio kako se svet protiv islamofobije mora boriti uspostavljanjem zajedničkih mehanizama koji će doneti sigurnost i mir za sve ljude u svetu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar