Erdogan: Rešiti pitanje Kipra na osnovu dve odvojene države

Svet 15. nov. 202018:53
Podeli:
Foto: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je u nedelju tokom posete severnom delu Kipra na razgovore o rešavanju pitanja te zemlje na osnovu dve odvojene države. Turska Republika Severni Kupar osnovana je 1983. godine, a priznaje je samo Ankara.

Govoreći na zvaničnoj ceremoniji povodom obeležavanja 37. godišnjice od osnivanja nepriznate turske države na Kipru, Erdogan je naglasio da na tom mediteranskom ostrvu „postoje dva naroda i dve odvojene države“.

 

S obzirom na ovu situaciju, za rešavanje kiparskog pitanja treba pregovarati o rešenju dve države zasnovanom na suverenoj jednakosti, rekao je Erdogan i dodao da Turska daje prioritet „održivom rešenju koje pruža legitimna prava i sigurnost kiparskim Turcima“.

Ostrvo Kipar podeljeno je na severni deo međunarodno nepriznate teritorije pod upravom Turske i Republiku Kipar, gde je većinsko grčko stanovništvo.

Turska Republika Severni Kupar osnovana je 1983. godine, a priznaje je samo Ankara. Zbog potpune izolacije oslanja se isključivo na Tursku.

U vezi sa sporovima na istočnom Mediteranu, Erdogan je ponovio da je Ankara odlučna da zaštiti prava i interese i Turske i Severnog Kipra.

U severnom delu Kipra raspoređeno je oko 30.000 turskih vojnika.

Foto: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
„Nemamo više strpljenja za ‘diplomatske igre'“

 

 

Izjavljujući da je rešavanje problema dijalogom prioritet za Tursku, Erdogan je dodao da i Turskoj i vlastima Severnog Kipra nije preostalo strpljenja za „diplomatske igre“.

„Projekat za prenos prirodnog gasa i električne energije podvodnim kanalima do Severnog Kipra već je u toku“, rekao je Erdogan.

To je u proteklom periodu izazvalo ozbiljne inicidente i diplomatske čarke sa Grčkom i Francuskom.

Razmena teških reči između francuskog predsednika Emanuela Makrona i Erdogana počela je pre, kada su turski ratni brodovi, prateći konvoj ka Libiji, nišanili francusku korvetu u Mediteranu.

Poste tog incidenta, Pariz se priključio manevrima grčke mornarice u istočnom Mediteranu i oštro upozorio Ankaru da povede računa o budućim potezima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar