Erdogan preti: Mobilisaću ceo svet protiv Izraela

Svet 10. maj. 202119:54
Podeli:
Recep Tayyip Erdogan Foto.Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, u odvojenim telefonskim razgovorima sa šefom palestinske nacionalne administracije Mahmudom Abasom i šefom političkog biroa pokreta HAMAS Ismailom Hanijom saopštio da će uraditi sve što bude u njegovoj moći kako bi se mobilisao ceo svet, posebno islamski, i zaustavio „teror“ Izraela protiv Palestinaca.

„Ocenjujući izraelske napade u Jerusalimu kao teror, izrazio sam (u razgovoru sa palestinskim liderima) svoju surovu osudu ovih podmuklih napada koji vređaju savest, ne samo muslimana, već i celog čovečanstva. Naglasio sam da ćemo uraditi sve kako bi se ceo svet mobilisao, posebno islamski, da se zaustavio teror i okupacija“, napisao je Erdogan na Telegramu.

On je dodao da će „Turska uvek biti na strani palestinske stvari, stajati uz svoju palestinsku braću i štititi čast Jerusalima“.

Podsetimo, Islamistička grupa Hamas ispalila je danas rakete na Jerusalim, nakon što nije ispunjen njihov ultimatum o povlačenju izraelskih snaga iz al Akse.

Nakon raketiranja Jerusalima, evakuisan je izraelski parlament, a duž granice sa Gazom, Izrael je pojačao snage.

Izraelska vojska uzvratila je Hamasu i raketirala Gazu. U napadu je poginulo devet osoba a prema navodima palestinskih medija, među poginulima je i troje dece.

Izraelska vojska potvrdila je raketni napad na pojas Gaze, i da su u tom napadu poginula tri pripadnika Hamasa, objavio je „Harec“ .

Kako prenosi „Jerusalim post“, među ubijenim članovima Hamasa je i jedan od komandanata, koji je bio cilj izraelske vojske.

Pored ovih napada, već nekoliko dana se nastavljaju sukobi u Istočnom Jerusalimu. Prema podacima Crvenog polumeseca u Jerusalimu, samo noćas je u sukobu Palestinaca i izraelske policije bilo povređeno 80 osoba.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar