Podeli
Recep Tayyip Erdogan Foto:EPA-EFE/STR

Turske vlasti izdale su poternice za 101 osobom, uključujući advokate i lekare, a sve kao kao deo, kako su nazvali, istrage povezane s terorizmom, saopštili su iz državne novinske agencije Anadolu.

Vlasti su pokrenule operaciju iz jugoistočne provincije Diarbakir i tražile osumnjičene u četiri grada i na ukupno 106 adresa stanovanja, a već su privedene 74 osobe, rekao je izvor.

Pročitajte još:

Smatralo se da su osumnjičeni povezani sa Kongresom demokratskog društva, koji su izvor i Anadolu definisali kao zakonodavnu granicu zabranjene militantne grupe Kurdistanske radničke partije (PKK), prenosi Rojters.

Iz agencije Anadolu kažu da su vlasti pronašle pištolje, dokumente i digitalni materijal na adresama osumnjičenih.

Milena Buium, turska kampanja za Amnesti Internešnl, rekla je da se ovo pritvaranje sukobljava sa nedavnim razgovorima o pravosudnim reformama, koje je takođe spomenuo predsednik Erdogan.

PKK, koju su Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija odredile kao terorističku grupu, borila se protiv države na jugoistoku od 1984. sve do 2015. godine.

Državno tužilaštvo u Ankari naložilo je u septembru pritvor za 60 osoba, uključujući 48 advokata i ostale iz pravnog sektora, za koje se sumnja da su delovali kao podrška mreži muslimanskog sveštenika sa sedištem u SAD Fethulaha Gulena. To je izazvalo kritike turskih i međunarodnih advokatskih grupa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar