Podeli
Recep Tayyip Erdogan Foto.Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Ideja francuskog lidera Emanuela Makrona o stvaranju „prosvećenog islama“ u Francuskoj nije prošla bez reakcije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Erdogan mu savetuje da se psihički leči a Evropi, istovremeno, poručuje da, otvarajući front protiv muslimana, sama sebi sprema kraj.

“Šta je Makronov problem kada je reč o islamu i muslimanima? To što se šef jedne države tako odnosi prema milionima muslimana u svojoj zemlji – to je pre svega gubitak kontrole nad razumom. On treba psihički da se leči“, rekao je turski predsednik u obraćanju građanima Kajserija.

Francuski predsednik je nedavno održao govor posvećen borbi protiv separatizma u Francuskoj i tom prilikom je najavio da će nacrt zakona čiji je cilj jačanje vrednosti Republike biti predstavljen 9. decembra.

U okviru borbe protiv separatizma francuske vlasti nameravaju da posebnu pažnju posvete deci i onome čemu ih uče.

Makron smatra i da je neophodno da se, zajedno sa Savetom muslimana Francuske, formira organizacija koja će omogućiti građenje „prosvećenog islama“ u zemlji.

Prema njegovim rečima, potrebno je osloboditi islam u Francuskoj od inostranog uticaja i ojačati kontrolu finansiranja džamija.

Francuska se još nije oporavila od šoka nakon što je jednom profesoru istorije odsečena glava ispred škole i to, najverovatnije, zbog toga što je đacima pokazivao karikature proroka Muhameda. Napadač je rođen u Moskvi, a poreklom Čečen. U Francuskoj živi od ranog detinjstva, a nakon što mu je porodica dobila azilantski status.

Erdogana je iziritirala i nedavna akcija nemačkih specijalaca u jednoj berlinskoj džamiji tokom molitve. U akciji je, prema pisanju turske štampe, učestvovalo 150 policajaca koji su čizmama gazili ćilime za molitve.

“Takvim napadima na prava muslimana koji su građani evropskih država, evropski fašizam je prešao u novu fazu. Evropa sprema svoj sopstveni kraj otvarajući front protiv muslimana. Ako ne odustanu od toga uskoro, ta bolest će izjesti Evropu iznutra“, ocenio je turski predsednik.

Najnoviji sukob je još jedan na dugačkoj listi neslaganja Makrona i Erdogana, koji često uzima u zaštitu muslimanske manjine u svetu.

Među pitanjima u kojima Ankara i Pariz imaju dijametralno suprotne stavove su pitanje gasa u Sredozemnom moru, Libija, sukob u Nagorno-Karabahu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar