Epstajnovi poslednji dani: Očaj, narandžasti kombinezon i prljava ćelija

Svet 25. nov. 202112:12 > 12:34
Podeli:
Foto: Uma Sanghvi / Zuma Press / Profimedia

Prema najnovijoj analizi koja se na 2.000 strana bavi poslednjim danima milijardera i osuđenog pedofila Džefrija Epstajna, on je samo dve nedelje pre samoubistva rekao svom psihologu da nikada ne bi imao hrabrosti da digne ruku na sebe.

Pročitajte još:

Analiza se sastoji od do sada neobjavljivanih dokumenata i zatvorskih zapisa dobijenih u skladu sa zakonima o slobodi informisanja, piše Gardijan.

Zapisi otkrivaju da je Epstajn rekao zatvorskom psihologu da ne želi da se ubije, da živi divnim životom, uprkos tome što je u zatvoru i da je „kukavica“ koja ne podnosi bol.

„Nikada to sebi ne bih uradio“, rekao je Epstajn.

Međutim, dve nedelje nakon tog razgovora Epstajn se obesio u zatvoru Metropoliten na Menhetnu u avgustu 2019. godine, dok je čekao suđenje po novim optužbama za seksualnu eksploataciju tinejdžerki.

S obzirom da istrage FBI-a i Ministarstva pravde nisu završene, ovi zapisi su podupreli teorije zavere da je Epstajn ubijen.

Istraga Tajmsa, međutim, zaključuje da je Epstajn zapravo majstor manipulaticije koji „stvara iluzije, obmanjujući službenike, savetnike i posebno obučene zatvorenike koji su zaduženi da ga nadgledaju danonoćno“.

Nekadašnji bogati saradnik moćnih ljudi, uključujući nekadašnje predsednike Sjedinjenih Država Bila Klintona i Donalda Trampa, više puta je uveravao ljude oko sebe da ima za šta da živi, ali je takođe isto tako ispod radara nagoveštavao očaj, pokazuju dokumenti koji pokrivaju poslednjih 36 dana njegovog života.

Ali, on je bio toliko uverljiv da je u svoju ružičastu bajku uspeo da uveri zatvorske i savezne zvaničnike, što mu je omogućilo da se ubije uprkos tome što je bio pod nadzorom zbog rizika od samoubistva.

U noći kada je umro, Epstajn je rekao čuvarima da želi da pozove svoju majku. U stvari, ona je odavno umrla i on je zapravo pozvao svoju devojku. Uz to, osoblje mu je dozvolilo da te noći ostane sam u ćeliji, uprkos izričitoj naredbi da sa njim celodnevno mora da boravi cimer iz ćelije.

Dokumenti otkrivaju i više detalja o Epštajnovim poslednjim nedeljama, uključujući svakodnevne rutine koje su uključivale dugačke sastanke u zatvorskom konferencijskom centru sa njegovim advokatima i pritužbe na uslove života.

Sastanci su, omogućili Epstajnu da izbegne svoju „mokru i prljavu“ ćeliju, koja je prema njegovim rečima imala “bučan toalet”. Nije voleo ni da nosi svoj narandžasti kombinezon, jer ga je, kako je rekao, podsećao na to da ga svi tretiraju kao „lošeg momka“.

Imao je problema sa spavanjem i trnula mu je desna ruka. U izveštaju piše da je, uprkos tim problemima, Epstajn otvoreno razgovarao sa psiholozima i zatvorenicima kojima je „govorio o svom interesovanju za fiziku, matematiku i nudio im savete za investiranje“.

Takođe je svojim kolegama iz zatvora rednovno pričao lovačke priče o druženjima sa slavnim ličnostima, ali u zatvorskim beleškama nije navedeno o kojima se zvezdama ili uticajnim ličnostima radi.

Podsetimo, Epstajn je prvi put osuđen 2008. godine zbog toga što je iz svoje vile na Floridi organizovao seksualnu piramidalnu šemu u kojoj je učestvovalo najmanje 40 maloletnih devojčica.

Ali, Epstajnu je ponuđena nagodba: optužnica je odbačena, a on se izjasnio krivim samo zbog korišćenja usluge prostitucije, što praktično znači da su podvođena, zlostavljana deca u očima zakona izjednačena sa odraslim seksualnim radnicima.

Epstajn je, umesto na doživotnu kaznu, osuđen na 18 meseci zatvora, a otpušten je pet meseci pre isteka zatvorske kazne. Za vreme služenja kazne, bilo mu je dozvoljeno da šest dana nedeljno, 12 sati dnevno, iz zatvora odlazi u kancelariju. Vodio je svoj investicioni fond tokom izdržavanja zatvorske kazne. Istraga je obustavljena, a svim saučesnicima je garantovan imunitet.

Zatim je ponovo osuđen u junu 2019. godine, a zvanično je preminuo u svojoj 66. godini u njujorškom zatvoru, prošlog avgusta.

Optužbe protiv Epstajna su duboko uznemirujuće. U periodu od 2002. do 2005. godine, on je “seksualno eksploatisao i zlostavljao desetine maloletnih devojčica”, od kojih su neke imale svega 14 godina, a mnoge od njih bile su naročito ranjive. Kako bi “održao zalihe žrtava i snabdevao se njima” nekim devojčicama je plaćao da “regrutuju nove devojčice koje će na sličan način biti zlostavljane”, stvorivši tako ogromnu mrežu maloletnih žrtava.

BONUS VIDEO: Policija u akciji hapšenja pedofila širom Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar