Epilog incidenta kod Nikšića: Da li su prekršeni protokoli

Svet 09. apr. 202110:02
Podeli:
nikšić crna gora, protest
Foto: Printscreen/Twitter/Jodža FCKJ

Da li je službenik Uprave policije Crne Gore poštovao interne protokole o zaštiti štićenih ličnosti, a tokom incidenta na putnom pravcu Podgorica - Nikšić, nisu odgovorili iz te institucije “Vijestima”. Državno vozilo sa ćerkom premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića juče je na toj magistrali opkolila grupa demonstranata, prethodno sprečenih da dođu u glavni grad na protest ispred zgrade Vlade.

PROČITAJTE JOŠ:

Policajac, koji je upravljao vozilom, dao je gas nakon što je dvadesetak demonstranata počelo da lupa po automobilu, a dvojica od njih se i popela na haubu vozila. Oni su tom prilikom oboreni sa automobila i lakše povređeni.

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da je taj službenik, najverovatnije, prekršio niz policijskih protokola, jer je pre nego što je i krenuo iz Nikšića, morao proveriti trasu puta.

Kako su “Vijestima” pojasnili sagovornici iz UP, on je morao biti na vezi sa kolegama iz Nikšića i Danilovgrada, kako bi izbegao susret sa masom. Osim toga, po policijskim procedurama nije ni smeo da uđe u gužvu, nakon što je uočio blokadu, jer je na taj način ugrozio štićenu ličnost.

Policajac je nakon toga ugrozio i bezbednost saobraćaja, nakon što je dodao gas dok su mu na haubi sedela dva čoveka…

“Na putnom pravcu Nikšić – Podgorica dogodio se incident prilikom blokade saobraćajnice od strane okupljenih građana, u kojem je učestvovalo službeno motorno vozilo. Nikšićka policija je dokumentovala događaj o kojem će biti obavešten tužilac. Policija će preduzeti dalje mere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja”, saopšteno je juče iz UP.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, tim povodom saopštili su da ministar Sergej Sekulović najoštrije osuđuje incident.

“Ovakvo ponašanje prevazilazi vandalsko i nasilničko ponašanje. Posebno brine jer je usmereno protiv štićene ličnosti, pa je kao takvo izuzetno opasno po društvo u celini, sa mogućim nesagledivim posledicama”.

Konstatovao je da napad na službeni automobil i štićenu ličnost, u ovom slučaju ćerku premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, predstavlja alarm za sve: “I upozorenje gde nas mogu odvesti politički populizam i smišljeno podizanje tenzija”.

U saopštenju se navodi da je nalog unutrašnjoj kontroli da hitno ispita postupanje policijaca.

Predsednik Vlade Crne Gore poručio je juče da kao otac nikad neće zaboraviti suze i strah njegove ćerke, ali i najavio da neće dozvoliti divljaštvo i bezakonje.

“Danas je napadnuto službeno vozilo u kojem se nalazila moja ćerka, inače štićena ličnost. Kao otac, neću vam zaboraviti njene suze i strah. Kao premijer, neću vam dozvoliti divljaštvo i bezakonje! U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to da vidite”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Krivokapić nije odgovorio na pitanja “Vijesti” – po kom osnovu je njegova ćerka juče putovala na realciji Podgorica – Nikšić, s obzirom na to da je merama za suzbijanje širenja koronavirusa zabranjen međugradski saobraćaj.

“Da li ona ima potvrdu kojom je izuzeta od zabrane međugradskog saobraćaja”, jedno je od pitanja poslatih Krivokapiću.

Uprava policije sinoć je saopštila da je njihov službenik u mestu Bogetići, naišao na grupu lica koja su blokirala putni pravac i kretanje prema Nikšiću.

“U nemogućnosti da nastavi kretanje ka Nikšiću, a ceneći trenutnu situaciju na blokiranom delu puta policijski službenik koji je upravljao službenim vozilom je uz pomoć nikšićke policije pokušao da se vrati u Podgoricu…. Vozilo u kojem su se nalazile štićene ličnosti okružila je grupa lica koja je pokušavala da onemogući nesmetan povratak u Podgoricu čime je bila ugrožena bezbednost kako štićenih ličnosti, tako i policijskog službenika.

Imajući u vidu napred navedeno policijski službenik je pokušao da se službenim vozilom što pre udalji sa ove lokacije.

Lica koja su blokirala magistralni put okružili su vozilo i na razne načine aktivnim radnjama pokušali sprečiti kretanje službenog vozila prilikom udaljavanja sa pomenute lokacije,” navodi UP.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar