EP u rezoluciji osudio anti LGBTIQ zakon u Mađarskoj

Svet 08. jul. 202119:44
Podeli:
Foto: Abdesslam Mirdass / AFP / Profimedia

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje nedavno usvojeni mađarski zakon o pravima detata, koje se u EU tumački kao diskriminatoran prema LGBTIQ populaciji, ali i kao rušenje demokratije i vladavine prava.

POGLEDAJTE JOŠ:

Evropski parlament sporni mađarski zakon opisuje kao ”očigledno kršenje Povelje EU o osnovnim pravima, ugovorima i zakonodavstvu EU o unutrašnjem tržištu”.

U Rezoluciji se navodi da ovo nije izolovani incident, već „predstavlja još jedan namerni i s predumišljajem učinjen akt postepenog ukidanja osnovnih prava u Mađarskoj“.

”Ova kršenja ljudskih prava deo su šire političke agende za razbijanje demokratije i vladavine zakona, uključujući slobodu medija, i trebalo bi ih smatrati sistemskim kršenjem vrednosti EU”, navodi se u saopštenju EP.

Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju Evropsku komisiju da pokrene ubrzani postupak za utvrđivanje povrede prava i da iskoristi sve alate Evropskog suda pravde, kao što su privremene mere i kazne za nepoštovanje zakona, ako je potrebno.

Oni pozivaju i države članice da podnesu pitanje Evropskom sudu pravde ukoliko Komisija ne deluje i da pokrenu međudržavnu prijavu Evropskom sudu za ljudska prava.

BONUS VIDEO 20 godina od prvog gej venčanja: „Homofobija je i dalje tu“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar