EMA: Vakcinisani AstraZenekom treba da prime drugu dozu

Svet 23. apr. 202120:43
Podeli:
AstraZeneka AstraZeneca
AstraZeneka vakcina Foto:EPA-EFE/CIRO FUSCO

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da bi oni koji su primili prvu dozu AstraZenekine vakcine protiv kovida-19 trebalo da prime i drugu, uprkos retkom riziku od nastanka krvnih ugrušaka.

U novim smernicama, regulator EU za lekove je saopštio da bi ljudi trebalo da nastave sa drugom dozom AstraZeneke četiri do 12 nedelja posle prve vakcine.

Agencija je saopštila da nije poznato da li bi rizik od retkog krvnog ugruška posle druge doze mogao biti drugačiji od onog koji je prouzrokovan prvom vakcinacijom.

POGLEDAJTE JOŠ:

U analizi podataka iz cele Evrope o vakcinaciji Astrazenekom, EMA je navela da nema dovoljno informacija o tome ko je podložniji stvaranju neobičnih krvnih ugrušaka.

Ranije ovog meseca, EMA je saopštila da postoji „moguća veza“ između vakcine Astrazeneka i retkih poremećaja zgrušavanja krvi, ali da su koristi od vakcinacije veći od rizika.

EMA je prethodno navela da su krvni ugrušci „vrlo retki“ neželjeni efekti i istakla da to treba da stoji i na etiketama.

Još uvek nije precizno utvrđeno koliko često se javljaju retki krvni ugrušci. Prema podacima iz Velike Britanije, koja je najviše od svih zemalja koristila Astrazenekinu vakcinu, krajem marta bilo je 30 takvih slučajeva među 18 miliona vakcinisanih.

Prošlog meseca je više od desetak zemalja, uglavnom u Evropi, obustavilo upotrebu Astrazeneke zbog problema sa krvnim ugrušcima.

Nakon što je EMA izdala preporuku da može da se nastavi sa upotrebom, većina zemalja je ponovo počela da je koristi, ali je uvela starosna ograničenja, samo za gradjane starije od 60, odnosno 65 godina, zavisno od zemlje.

Agencija je ove nedelje utvrdila sličnu moguću vezu izmedju krvnih ugrušaka i vakcine koju su razvili Džonson i Džonson. Kao i kod Astrazeneke, EMA je saopštila da bi na etiketi vakcine trebalo dodati upozorenje o stvaranju neobičnih krvnih ugrušaka, ali je istakla da su prednosti vakcinisanja veće od rizika.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar