EMA: Prerano za odluku o trećoj dozi vakcine protiv korone

Svet 09. jul. 202116:36
Podeli:
Izrael vakcina vakcinacija
Vakcinacija u Izraelu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Evropska agencija za lekove saopštila je danas da je prerano za odluku o tome da li je zaista potrebno da se primi više od dve doze vakcine protiv korona virusa.

PROČITAJTE JOŠ:

EMA navodi da je za sada uverena da je utvrđen režim vakcinacije sasvim dovoljan, prenosi Rojters.

Kompanija Fajzer/Bionteh najavila je da će zatražiti od američkih i evropskih regulatornih tela da odobre primenu dodatne treće doze njene vakcine protiv kovid 19, čija bi primena u roku od 12 meseci od početka imunizacije po njima mogla značajno da ojača imunitet i pomogne u zaštiti od najnovijih mutacija korona virusa.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je takođe danas da u ovom trenutku nije poznato da li su treće doze vakcina protiv kovid-19 potrebne kako bi se održala zaštita, dok se ne prikupi više podataka.

Predstavnici EMA su prošle nedelje na konferenciji za novinare saopštili da prema trenutnim informacijama izgleda da sve četiri vakcine protiv Kovid-19, odbrene za upotrebu u EU, štite protiv svih vrajanti Kovid-19 virusa koji cirkulišu Evropom, uključujući i Delta soj.

Kada je reč o potencijalonoj trećoj dozi, EMA je tada navela da još nije jasno da li će ona biti neophodna kao bi vakcine održale svoju potrebnu efiksanost, ali da bi informacije o tome trebalo da budu prikupljene tokom leta.

Pored toga, nemački institut Robert Koh takođe ne dozvoljava davanje davanje treće doze pošto u ovom trenutku ne postoji dovoljno informacija o njenoj potrebi i efikasnosti.

Bonus video: Delta soj se širi Grčkom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar