EMA: Fajzer vakcina se čuva i u standardnim frižiderima

Svet 26. mar. 202120:16
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Evropski regulator je, sledeći primer američke regulatorne agencije, odobrio skladištenje vakcine Fajzer/Bionteka protiv kovida-19 u standardnim farmaceutskim frižiderima, odnosno na višim temperaturama nego što se ranije preporučivalo, što će olakšati distribuciju vakcina.

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je da se transport i skladištenje bočica Fajzer/Biontekove vakcine protiv kovida-19 može odvijati na temperaturama između -25 i -15 stepeni Celzijusa, odnosno na temperaturama standardnih farmaceutskih frižidera dve nedelje.

„Radi se o alternativi dugoročnom skladištenju bočica vakcina na temperaturama između -90 i -60 stepeni Celzijusa, što je moguće samo u posebnim frižiderima“, dodaje EMA u saopštenju.

EMA ističe da će to u velikoj meri olakšati brzu distribuciju vakcine u Evropskoj uniji i smanjiti zavisnost od skladištenja na veoma niskim temperaturama.

Evropska agencije ovom odlukom sledi primer američke Agencije za hranu i lekove (FDA) koja je tu odluku donela u februaru.

EMA je danas, takođe, dala zeleno svetlo za proizvodnju vakcine AstraZeneke u Haliksu nedaleko od Lajdena u Holandiji, što je izazvalo sukob između Londona i Brisela.

U tom pogonu će se, kako navodi EMA, proizvoditi aktivna supstanca vakcine protiv kovida-19 kmpanije AstraZeneke.

U Marburgu u Nemačkoj počeće proizvodnja vakcine Fajzera/ Bionteka, dok će se u pogonu u Švajcarskoj početi proizvodnja Modernine vakcine.

Evropska unija naručila je 120, a isporučeno joj je samo 30 miliona doza naručenih vakcina AstraZeneke, zbog čega je šefica Euvopske komisije Ursula fon der Lajen upozorila britansko-švedsku laboratoriju da mora da izvrši svoje obaveze iz ugovora.

Neke zemlje EU „ozbiljno su pogođene“ smanjenom isporukom naručenih doza vakcina AstraZeneke, ali i, kako je upozorio austrijski kancelar Sebastian Kurc, i neravnopravnom raspodelom unutar EU poručivši da u pogledu vakcinisanja ne sme da bude „građana drugog reda“.

Čelnici EU su u zajedničkoj izjavi zatražili od veleposlanika pri EU da reše pitanje raspodele 10 miliona doza vakcina koje će Fajzer/Biontek isporučiti u drugom tromesečju umesto u drugoj polovini godine i time bi se prvenstveno kompenzovale članice koje su dobile najmanje vakcina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar