Ekstremne korona mere u Australiji šokirale svet VIDEO

Svet 04. maj. 202111:34
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Pretnja Australije da će zatvoriti sve one građane koji se vraćaju kući iz Indije izazvala je osude, a kritičari su tu kovid meru označili 'rasističkom' i proglasili je kršenjem ljudskih prava, piše BBC. Od ponedeljka, bilo kojem Australijancu koji u zemlju stigne iz Indije prete novčane kazne i do pet godina zatvora. Ova mera dolazi nakon što je Kanbera zabranila sve letove iz Indije, žarišta koronavirusa, do 15. maja.

PROČITAJTE JOŠ:

Premijer Skot Morison odbacio je optužbe za rasizam.

„Iste optužbe upućene su vladi pre više od godinu dana kada smo zatvorili granice sa kontinentalnom Kinom“, rekao je za radio stanicu Sidnej 2GB.

„U pandemiji nema politike ili ideologije… To nema nikakve veze sa politikom, ovo je virus“.

Ova odredba je ujedno i prvi put da su Australijanci kriminalizovani zbog povratka u svoju zemlju, izvestili su lokalni mediji.

Devet hiljada „otpisanih“

Procenjuje se da u Indiji ima 9.000 Australijanaca, od kojih je 600 klasifikovano kao ranjivo.

Vlada je rekla da se mere koje su najavljene u subotu temelje na medicinskim savetima usmerenim na zaštitu zajednice. Broj novozaraženih raste u Indiji, a svakodnevni novi slučajevi u zemlji prelaze 300.000 tokom 10 uzastopnih dana.

Zvaničnici su rekli kako je porast stope zaraze među onima koji su se vratili iz Indije tokom protekle dve nedelje izazvao zabrinutost. Australija je sledila Kovid-ovu strategiju eliminacije – delom i strogom graničnom kontrolom i obveznim karantinom – pa beleži 910 smrtnih slučajeva, što je mnogo manje od mnogih drugih zemalja.

Ministarka spoljnih poslova Marise Pejn rekla je da 57 odsto pozitivnih slučajeva u karantinu čine oni koji su se vratili iz Indije, što je rast od 10 odsto u odnosu na mart.

Rekla je da je to ‘vrlo značajno opteretilo zdravstvo i medicinske usluge’.

Međutim, kritičari – među njima neki medicinski stručnjaci i pravne grupe – tvrde da je vladin potez da kriminalizuje one koji dolaze iz Indije ekstreman i nesrazmeran zdravstvenim rizicima.

Federalni senator Zelenih, Mehren Faruki, napisao je na Tviteru da su mere ‘apsolutno užasne i rasističke’.

Istaknuti konzervativni komentator, Endru Bolt, rekao je da je politika ‘toliko podla i iracionalna da je mora proglasiti rasističkom’.

„Ne mogu verovati da bismo belim Australcima koji beže iz, recimo Engleske, uveli takvu zabranu putovanja“.

„Nedoslednost“

Australijski bivši poverenik za diskriminaciju na osnovu rase, Tim Soutfomasan, istaknuo je ‘nedoslednost’ u vladinoj politici, napominjući da zabrane i kazne nisu izrečene Australijancima koji su se vraćali iz drugih država na vrhuncu njihovih Kovid talasa.

„Nismo videli da su se ovako tretiralo povratnici iz Sjedinjenih država, Ujedinjenog kraljevstva i bilo koje evropske zemlje, iako su stope zaraze bile vrlo visoke i opasnost od dolaska iz tih zemalja bila je vrlo velika’, rekao je za Sindnej Morning Herald.

„Ovde se koriste različiti standardi, zavisnon iz kojeg dela sveta dolazite“.

Članovi indijsko-australijske zajednice, koja čini oko 2,6 odsto stanovništva, izrazili su bes zbog iznenadne zabrane. Neki su za BBC rekli kako osećaju da se prema njima ponašaju kao prema kriminalcima i ‘građanima drugog reda’ jer žele da pobegnu od opasnosti.

Pravni stručnjaci takođe su izrazili zabrinutost da privremena zabrana krši međunarodno pravo. To uključuje pravo građanima da ne budu lišeni mogućnosti ulaska u svoju zemlju – što je pravo priznato u Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, a čiji je potpisnik i Australija.

Australijska komisija za ljudska prava rekla je: ‘Vlada mora pokazati da ove mere nisu diskriminatorne i jedini su prikladan način rešavanja pretnji javnom zdravlju.’

Zabrinutost za karantin

Situacija u Indiji takođe je ponovno obratila pažnju na australski karantinski sistem u kojem je od novembra zabeleženo više od desetak infekcija.

Zemlja je uspešno vodila politiku obaveznog, 14-dnevnog karatina za sve međunarodne dolaske – uglavnom u hotelima.

No, vlada je rekla kako porast pozitivnih slučajeva iz Indije preti da preplavi njen karantinski sistem, koji je sposoban podneti maksimalni limit od dva odsto zaraženih.

Australijsko udruženje lekara, krovna lekarska organizacija, reklo je da je potreba za zaustavljanjem dolazaka iz Indije pokazatelj ‘krhkosti’ karantinskog sistema.

„Radije bismo da se naša vlada usreredi na popravljanje karantinskog sistema i dovođenje Australijanaca kući, umesto da ovu zabranu produbljuje duže nego što treba“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar