Eksperti i Japanci složni – ništa od Olimpijskih igara

Svet 22. jul. 202022:40 > 22:49
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah se nada da će 24. jula naredne godine ljudi živeti u „postkorona svetu”, ali su epidemiolozi ubeđeni da od toga neće biti ništa

Tomas Bah je opisao Olimpijske igre u Tokiju naredne godine kao prvu veliku šansu da svet proslavi kraj pandemije koronavirusa, sa olimpijskim plamenom koji bi trebalo da bude „svetlost na kraju mračnog tunela”.

„Krhkom postkorona svetu je neophodna ujedinjujuća snaga Olimpijskih igara”, rekao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta u govoru u petak.

Veliko je pitanje, međutim, da li će „postkorona svet” postojati 23. jula 2021, kada bi trebalo da počnu Igre u Tokiju. Eksperti za javno zdravlje su skeptični.

Foto: EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/ NO ARCHIVES

 

Dok se virus širi svetom, sa skoro 15 miliona zaraženih i preko 600.000 mrtvih, smatraju da Olimpijske i Paraolimpijske igre u julu, avgustu i septembru 2021. ne mogu i neće biti održane.

“ Ne mislim da je održavanje Olimpijskih igara 2021. realističan cilj“, rekao je Kentaro Ivata, profesor infektivnih bolesti na Univerzitetu Kobe.

Eksperti smatraju da je održavanje Olimpijskih igara na kakve smo navikli, sa prepunim tribinama, nezamislivo zbog razvoja pandemije. Vakcina, čak iako bi bila otkrivena narednih meseci, ne bi bila dostupna celom svetu do sledećeg ljeta.

Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Održavanje Igara u promenjenom obliku bi bilo moguće, ali bi svaki korak ka sigurnosti, od uklanjanja olimpijskog sela ili eliminacije visoko rizičnih sportova, bio protiv duha olimpizma.

„Takve Igre bi bile daleko od onoga što MOK smatra normalnim. To ne bi bilo prepoznatljivo i ne vidim da bi tako nešto moglo da se dogodi“, rekao je Ronald Valdman, profesor globalnog zdravlja na Univerzitetu „Džordž Vošington”.

MOK i lokalni organizacioni komitet su razgovarali o merama kojim bi mogli da se bore protiv koronavirusa, ali nisu otkrili javnosti šta je to. I jedni i drugi ostaju posvećeni održavanju Igara za 12 meseci. Ako ih ne bude tada, biće otkazane, što bi olimpijski pokret, japansku ekonomiju i televizijske mreže (najviše američki NBC) koštalo milijarde dolara.

„Znači, 2021. ili propast? Onda je sigurno propast“, jasan je Amir Ataran, epidemiolog i profesor prava i medicine na Univerzitetu Otave.

Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Kada su u martu odgodili OI, MOK i Vlada Japana su se nadali da će vreme raditi za njih, da će pandemija utihnuti ili da će naučnici pronaći efektivan metod lečenja ili vakcinu.

Umesto toga, dnevni rekordi po broju zaraženih i umrlih stalno rastu, a Valdman ističe da će velika verovatnoća da će se virus širiti velikim delom planete i u prvim mesecima 2021. godine.

Za one koji vole sport ostaje samo nada da su epidemiolozi i stručnjaci previše oprezni. Ali, ni u Japanu ne veruju da će biti Igara – u anketi koja je realizovana od 17. do 19. jula, samo je 23,9 odsto od 1.041 ispitanika odgovorilo potvrdno na pitanje da li bi OI trebalo da se održe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

22-07-2020 13:00h

Komentari

Vaš komentar