Ekspert: Bečki terorista koristio oružje iz ex Jugoslavije

Svet 03. nov. 202011:26 > 12:13
Podeli:
Foto: Printscreen / Instagram

Automatska puška koju u ruci drži jedan od bečkih terorista najverovatnije je proizvedena u fabrici oružja u Kragujevcu, rekao je za "Nezavisne novine" Aleksandar Radić, vojni stručnjak iz Beograda.

Pročitajte još:

On kaže da se na mutnoj fotografiji mogu razaznati elementi poput oblika tromblonskog nišana i donjeg dela obloga cevi, koji su karakteristični za oružje proizvedeno u ovoj fabrici.

Radić je rekao da postoji nekoliko načina na koje je oružje moglo dospeti u ruke bečkih terorista. Jedan način je putem ilegalne trgovine, jer na prostoru bivše Jugoslavije, posebno u područjima obuhvaćenim ratnim dejstvima i dalje postoje stotine hiljada komada ilegalnog oružja. Radić naglašava da šverceri te puške na Balkanu plate nekoliko desetina ili stotina evra, a onda prodaju u zemljama Evrope za više od hiljadu evra.

Drugi način je da je oružje kupljeno legalno od strane neke treće zemlje, a onda tim putem dospelo ilegalnim kanalima u Beč ili neki drugi evropski grad.

Treći način je, kako kaže, kroz saradnju kriminalnih grupa koje su poreklom s zapadnog Balkana a sada se nalaze u zemljama EU.

Radić naglašava da ako se ispostavi da je u terorističkom napadu korišteno oružje iz Kragujevca, to ne bi bilo prvi put, jer podseća da su i teroristi u Parizu pre nekoliko godina u napadu na magazin Šarl Ebdo koristili oružje s prostora bivše Jugoslavije.

Radić naglašava da je važno da policijske i bezbednosne agencije iz regiona i zemalja EU nastave tesnu saradnju, kako bi se smanjila opasnost da oružje s naših prostora završi u rukama islamista ili organizovanih kriminalnih grupa.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova ranije danas je potvrdio pisanje medija da je ubijeni terorista 20-godišnji Bečlija Kurtin S. albanskog porekla kome su roditelji iz Severne Makedonije i da je 2019. bio osuđen zbog terorističkog udruživanja i pokušaja da ode sa drugim članovima Islamske države u Siriju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar